Menu +

První liga zavádí penalty, mizí remízy

Aktuální zprávy
T ř e b í č - Nejen extraligu ledního hokeje čekají od nového ročníku změny. Také první liga na svém aktivu navrhla několik změn. Popovídat o nich jsme si zašli za Dr. Karlem Čapkem, ředitelem třebíčského klubu a Jaromírem Šindelem, jenž je od nedávné doby novým sportovním ředitelem Horácké Slavie.
Sdílejte článek
 
Zásadní změnou, kterou již většina z vás zaznamenala je fakt, že v soutěžním ročníku 2006/07 se z první ligy nebude sestupovat.
Dalším a tentokrát pro atraktivitu soutěže a jednotlivých zápasů určitě přínosnějším faktem je zrušení remíz. Co to konkrétně znamená a jakým způsobem budou rozhodována po šedesáti minutách nerozhodnutá utkání objasnil Karel Čapek.

„Také první liga přistoupila na systém, v němž zmizí remízové výsledky. To znamená, že utkání, které skončí po šedesáti minutách nerozhodným výsledkem se bude pět minut prodlužovat. V prodloužení se bude hrát čtyři na čtyři tak, jak tomu bylo dosud. Pokud ani pětiminutové prodloužení nerozhodne, budou následovat penalty a to v sériích po třech. Pokud ani toto nepřinese rozhodnutí, následují další nájezdy, tentokrát už po jednom, až do rozhodnutí.“

Konce utkání tedy budou pro diváka určitě zajímavější než dosavadní systém, kdy se po šedesáti minutách hrálo pouze prodloužení a stávalo se, že oba soupeři již byli s bodem spokojeni a ani se v prodloužení o zisk druhého bodu příliš nesnažili. Takovéto situace jsou již minulostí.

„Z pohledu diváka je to určitě krok správným směrem. Prodloužení se budou hrát určitě s větší snahou rozhodnout. Svoji roli bude hrát i složení kádru jednotlivých mužstev, zkušení střelci v mužstvu, nebo třeba důvěra mužstva ve schopnosti svého brankáře:“ doplnil k novince Karel Čapek.

Na aktivu se však projednávaly i další důležité věci. Padlo rozhodnutí a velikosti brankářské výstroje, která musí být nyní v první lize stejných rozměrů, jako v extralize. Další věcí je doporučený počet cizinců v prvoligových mužstvech. Tento limit byl posunut z dosavadních tří, na čtyři hráče.

Poněkud sporným se zdá rozhodnutí o tom, jak starý hráč je ještě vlastně junior.

Jaromír Šindel k tomu řekl: „V extralize juniorů již nesmí nastupovat hráči ročníku 1986, zatímco pro první ligu toto opatření neplatí a hráč stejného věku, tedy ročník narození 1986, v první lize juniorů hrát může. To není zcela optimální řešení.“

Karel Čapek k tomu doplnil: „ Přece hráč je stejně starý, ať hraje extraligu, nebo první ligu. Toto pravidlo opět pouze komplikuje situaci.“

Jaromír Šindel uvedl další, pro menší kluby důležitou věc týkající se mládežnického hokeje: „Jedná se o návrh, aby mladí talentovaní hráči nemohli odejít do jiného klubu bez jeho dohody s mateřským klubem. Mnohdy se totiž stávalo, že mladí talentovaní kluci odešli z klubu, který do jejich výchovy investoval, bez odstupného a bez jakékoliv dohody, či náhrady. Příkladem může být třeba devátá třída Kadaně, odkud odchází letos tolik hráčů, že klub bude mít problém poskládat mužstvo pro příští sezónu. Nový návrh by tomuto měl zamezit a bude pak na jednotlivých klubech, jak se mezi sebou dohodnou.“

Vraťme se ještě zpět k první lize dospělých, která přecejen fanoušky Horácké Slavie zajímá nejvíc.
Na aktivu byl také již rozlosován prvoligový ročník 2006/2007. (Rozlosování bude na našem webu k dispozici v průběhu tohoto týdne – pozn. red.)

„První utkání odehrajeme 13. září 2006 doma s Olomoucí, soutěž skončí základní část 14. března 2007. Pak bude následovat play-off, do kterého bude postupovat pouze osm týmů, což je opět změna, oproti dříve navrhovaným deseti mužstvům. První kolo play-off se bude hrát na čtyři vítězná utkání:“ uzavřel naše povídání Karel Čapek.

Všechny tyto novinky však ještě musí schválit jednání výkonného výboru ČSLH, které se uskuteční 5. června.

Podobné články

Aktuální zprávy

Další dvě jména na soupisce: Pokračují Matyáš Svoboda a David Michalčuk

16.04.2024
Aktuální zprávy

Fanoušci děkujeme! HST si převzala výhru v projektu Puky pomáhají

11.04.2024
Aktuální zprávy

HST hlásí nové trenéry, oba jsou úspěšní odchovanci klubu

11.04.2024