Menu +

Nechceme hráče, který bude jen spokojen, že je v mužstvu, říká Jaromír Šindel

Rozhovory
T ř e b í č - Před utkáním s Havlíčkovým Brodem jsme pořídili obsáhlý rozhovor se sportovním ředitelem Horácké Slavie Jaromírem Šindelem. Dočtete se v něm, důvody zkoušek třebíčských hráčů v extraligových týmech, aktuální zprávy z týmu mužů, ale i cíle juniorky a dorostu pro příští sezónu, nebo třeba horkou novinku, kterou je spolupráce Horácké Slavie Třebíč a Dukly Jihlava na úrovni mládeže.
Sdílejte článek
 
V poslední době bylo na zkouškách několik třebíčských hráčů v různých extraligových klubech. Ať už to byl Denis Rehák v Liptovském Mikuláši, Marek Laš v Plzni, či Petr Zahradník a Ondřej Dvořák v Pardubicích. Můžete osvětlit vysvětlit důvody těchto zkoušek?

Zkouška je jedna věc. Druhá věc je potom transfer hráče. To je potřeba si uvědomit. My jsme těm hráčům vyhověli, protože si myslíme, že pro hráče je to jakási vnitřní motivace, že je o ně zájem z extraligy a očekáváme, že to pro ně bude přínosem v soutěži. Na zkoušce byli čtyři hráči, zkusili si to, vědí o čem ta extraliga je a je pro ně obrovská motivace fakt, že extraliga o ně zájem má. Zpětnou vazbou by mělo být, že to určité plus bude i pro náš tým.

Mezi fanoušky se objevily obavy, že jestliže je náš hráč na zkoušce v jiném klubu, automaticky to znamená, že již v Třebíči nebude působit. Můžete to vysvětlit?

Naší filozofií je komunikovat s extraligovými kluby. Extraliga má obrovskou moc, jednak finanční a jednak přestupové politiky a je pro nás výhodné s extraligovými kluby dobře vycházet. Chceme tím také předcházet tomu, aby nám třeba v sezóně nějaké hráče brali na střídavé starty a podobně. Proto ty zkoušky umožňujeme už teď a snažíme se s různými kluby extraligy více komunikovat. Samozřejmě, že pokud ten hráč bude dobrý, bude o něj zájem, pak je to pro nás určitý artikl a zdroj financí. Třebíčský hokej potřebuje hráče také prodávat, ne jenom získávat. Naší prioritou jsou dlouhodobé smlouvy hráčů a proto chceme předejít tomu aby nám nějaký klub hráče přetahoval v průběhu sezóny a uvidíme jak se nám to povede. Uvidíme za dvě sezóny, protože zatím máme pro toto mužstvo dvouletý plán. Tato sezóna je jakoby přechodová a chceme v ní vybudovat mužstvo pro příští sezónu, kdy chceme hrát nahoře, minimálně však ve středu tabulky. I z tohoto pohledu je dobré vědět se kterými hráči můžeme pro tu další sezónu počítat a kteří třeba odejdou. Když vezmu třeba Marka Laše, který je v současné době ve dvacítce a bude vědět, že extraliga po něm touží a že jeho výkonnost je větší než prvoligová, pak pro něj nemá význam v prvoligovém klubu zůstávat a nemělo by to význam ani pro nás, jako pro prvoligový klub, protože ten hráč bude hlavou úplně někde jinde. Pro nás je důležitá dohoda, že v soutěži nebudeme do hráčů sahat, necháme je vyzrát. Tahle soutěž má svoji kvalitu, která se za poslední roky hodně zvedla hlavně tím, že všechna mužstva jsou profesionální. Osobně jsem velmi zvědav také na to co se soutěží udělá to, že se letos nebude sestupovat. Zatím ta přátelská utkání, která jsem viděl jsou velmi dobrá a určitě se na to dá dívat. Možná se to někomu bude zdát jako paradox, ale může to být i přínosem.

TRECHO

Jaromír Šindel

Pojďme k tomu co Horáckou Slavii v přípravě trápí nejvíc. Není to herní projev, ani obrana, je to malá produktivita. Uvažujete ještě o posílení v útoku?

Střelec je vždycky velice těžká otázka. Když je někdo střelec, tak si ho extraliga nechá. Najít takového hráče, jako tady byl loni Květoň, který udělá to kvantum bodů je velmi těžké. Budeme si ho muset vychovat. Hodně si slibujeme od příchodu Jana Korotvičky, který byl jeden z těch, který sem v minulé sezóně zapadl. Jeho výkonnost by měla gradovat a měl by být tím hráčem, který ty branky bude dávat. David Dolníček je dalším hráčem, kterému věříme, že góly dát umí. Další je Lukáš Handlovský, ten se zatím dostal asi do třiceti gólových šancí ale gól nedá ( Lukáš Handlovský v zápase s Havlíčkovým Brodem, před kterým se tento rozhovor uskutečnil dal svoji první branku v dresu Horácké Slavie, když svůj tým poslal do vedení 2:0 – pozn. red.). Vnímáme tam určitou nervozitu, také z toho, že se píše, že nedáváme góly. Góly sice nedáváme, ale pravidelně se dostáváme do šancí. Daleko horší by bylo, kdybychom prohrávali a neměli ani ty šance. Diváci mohli dona vidět utkání s Kometou, nebo se Skalicí, v nichž naše mužstvo bylo lepší, ale bohužel prohrálo. Musím říct, že hokej hráči předvedli dobrý a to je příslib do sezóny. Důležité je, jak to mužstvo hraje, jakou má herní filozofii a jak ji dokáže naplňovat. My věříme, že ty góly nám tam začnou padat. Posilou do útoku bude Tomáš Mertl z Českých Budějovic, který dnes ještě bohužel nemohl nastoupit. Manažer Budějovic Látal vzal vinu na sebe, když podcenil nominaci Slovenska do dvaceti let a nechtěl už do přípravy zapojovat nového hráče, takže Tomáš Mertl hraje ještě za Budějovice poslední přípravný zápas (HC Mountfield České Budějovice – HC Bílí Tygři Liberec 6 : 1, Tomáš Mertl v tomto zápase vstřelil druhou branku Budějovic – pozn. red.). Budějovice se nám snažily vyhovět aby hráč tady byl už dneska, bohužel to co se stalo, stalo se a Tomáš by se k nám měl připojit v pondělí. To je další hráč schopný dávat góly. Dokázal to loni ať už v Českých Budějovicích, nebo v Jindřichově Hradci. Ještě je možnost příchodu jednoho střelce, ale zase je to otázka té filozofie. Ten hráč, když sem přijde, tak extraligový klub nám ho pustí maximálně na sezónu. Teď je otázka co upřednostnit. Chceme vyhrávat, tak toho hráče vezmeme, ale chceme především aby hráči, které jsme jmenoval to vzali na sebe a aby se prosazovali v koncovkách. Nechceme spoléhat na to, že nám extraliga někoho půjčí a za půl roku už ten hráč tady nebude. Sice by to bylo pro nás určité řešení, ale ne koncepční a my to tímto způsobem řešit nechceme. Extraliga by nám sem dala hráče na rozehrání, který ty kvality má, ale ještě se jim do týmu nevešel, ale co za rok, že?

Pojďme k nejaktuálnějším zprávám. Objevily se zprávy, že Zdeněk Sedláček byl vyřazen z týmu. Je to pravda?

Už jsem slyšel, že byl vyřazen i Karel Šefčík. Vždycky se toho hodně napovídá a půlka je pravdy. Pravda je, že Zdeněk Sedláček řeší svůj odchod. Zdeněk je hráč, který pochází z Třebíče a my chceme třebíčské hráče vrátit domů. Mysleli jsme, že by Zdeněk mohl být pro mužstvo přínosem. Zdeněk sám chtěl, ale bohužel z jeho strany je pocit, že není využíván tak jak by chtěl. Trenéři od něj zase očekávali více, takže v současné době tuto situaci řešíme. Musím říct, že vše probíhá korektně a obě strany si dokázali na rovinu říct, jaká je situace.

Kdy bude uzavřená soupiska „A“ mužstva pro novou sezónu?

Nikdy, hráči budou muset odvádět takové výkony, abychom byli spokojeni. Nebudeme tady držet hráče jen proto, že jsou spokojeni, že jsou v mužstvu. Soupiska nebude uzavřená nikdy, ale takový základní kádr, by měl být znám v pondělí. Možná k tomu kádru ještě vyjednáme nějaký střídavý start, ale ani já, ani trenéři tomuto nejsme moc nakloněni.

Pojďme k mládeži. Dorostenci hrají extraligu. Jejich výsledky v přípravě jsou střídavé. Jaký cíl do sezóny dorostenci mají?

Cíl je jediný a to aby extraliga dorostu v Třebíči zůstala. To je prvotní a hlavní cíl. Pokud se podaří něco navíc bude to jenom plus, ale hlavním cílem je zachování extraligové příslušnosti.

Juniorka v přípravě hraje výborně a už loni bojovala s Jihlavou až do samého závěru soutěže o postup. Bude postup letos hlavním cílem juniorů?

Příprava a cíl je něco jiného. Junioři hráli hodně s extraligovými týmy, s nimiž se jim hraje lépe. Tohle mužstvo bude muset vítězit ve všech utkáních i třeba s urputně bránícími mužstvy a to je potřeba je naučit. Třeba utkání s Jihlavou, kde je určitá rivalita a jde tak trochu i o potvrzení toho, že třebíčský mládežnický hokej je na tom v současné době lépe než jihlavský, protože ti hráči, kteří tam extraligu juniorů vybojovali tam už nejsou, jsou trochu netradiční. Z té přípravy se těžko dá vysledovat s jakou formou mužstvo do sezóny vstoupí a jaké by mělo mít cíle. Různá mužstva jsou v různé fázi přípravy, takže my ty výsledky nepřeceňujeme. Důležitý bude začátek sezóny, jak u áčka, juniorů i dorostu. Začátek soutěže je velmi důležitá část sezóny a je důležité správně načasovat formu právě na ten začátek sezóny. Juniorka má dva cíle. Postoupit, ale také vychovat hráče pro první mužstvo. Pokud chceme naplňovat naši filozofii, pak musíme ty hráče i vychovávat a vychovávat dobré hráče. Junioři budou dostávat prostor v „A“ týmu a bude pak záležet na nich jak se dokáží prosadit. Pokud dáváme hráčům šanci ukázat se v extralize, pak i junioři musí vědět, že dostanou šanci ukázat se v prvním mužstvu. Na druhou stranu mládí není zásluha, takže si musí svoji pozici a místo v mužstvu vybojovat.

V tomto týdnu byla dohodnuta spolupráce na úrovni mládeže, právě mezi juniory a dorostem Jihlavy a Třebíče. O co přesně se jedná.

Obě mužstva vycítila, že je potřeba se posílit. Náš dorost potřebuje posílit a jihlavská juniorka také. Samozřejmě víme o určité rivalitě mezi kluby, ale tyto týmy hrají každý jinou soutěž a byla by chyba, kdyby spolu nespolupracovaly. Naši junioři v úvodu juniorské extraligy můžou těm jihlavským hodně pomoct a stejně tak očekáváme, že dorostenci Jihlavy pomůžou nám. Svoji roli v této spolupráci sehrály i dobré vztahy Romana Mejzlíka a Petra Vlka, kteří se spolu dobře znají. Prozatím jsme se domluvili na tom, že na začátku sezóny se pokusíme vzájemně si pomoci. Uvidíme co to přinese. Je to takový pokus a uvidíme jaké na to budou ohlasy z obou stran, Myslím, že by byla škoda, kdyby to bylo negativní. Snaha o spolupráci tady je a věříme, že jak náš dorost, tak jihlavská juniorka z toho něco dokáží vytěžit.

Podobné články

Rozhovory

Trenérská dvojice Kamil Pokorný – Jaroslav Barvíř v Horácké Slavii končí. Potřebujeme změnu, shodli se

včera
Rozhovory

Letos jsme měli nejvíce výkyvů, ale i tak považuju sezonu za úspěšnou, říká Kamil Pokorný

21.03.2024
Rozhovory

Bittner: Čeká nás těžká série, ale chceme postoupit

07.03.2024