Menu +

Končí poslední mohykán, Rostislav Malena uzavřel svou bohatou a úspěšnou kariéru

Aktuální zprávy
T ř e b í č - Ptáte se proč poslední mohykán? Rosťa Malena byl totiž posledním aktivním hráčem, jenž pamatuje postup do první ligy. Téměř přesně dvacet let trvala hokejová kariéra obránce Rostislava Maleny. Začala v sezóně 1995/96, kdy Horácká Slavia hrála ještě druhou ligu. Tento ročník byl pro mladíka s číslem 96 na dresu první mezi muži. Hned v následující sezóně zažil s mateřským klubem jeden z největších úspěchů kariéry, kolektivní úspěch v podobě postupu do první ligy, nyní WSM Ligy.
Sdílejte článek
 

Rostislav Malena je odchovancem Horácké Slavie Třebíč, do týmu mužů poprvé nakoukl v sezóně 1995/96. Byl členem týmu, který vybojoval historický postup Třebíče do 1. ligy. Protože podával kvalitní a vyrovnané výkony, všimli si ho trenéři v nejvyšší soutěži a přišla nabídka. Za extraligou odešel do Zlína, kde působil čtyři sezóny, z nichž hned ve dvou vybojoval s týmem medaili, a to bronzovou a stříbrnou.

Poté přišel přestup do Jihlavy, se kterou zažil také úspěšné období, radoval se s týmem z postupu, následně ale zažil i hořkost sestupu z extraligy. Ale takový už je hokejový život. Malena oblékal i dres Kladna nebo Komety Brno. V sezóně 2007/08 odehrál osm zápasů za mateřskou Horáckou Slavii, v létě roku 2012 se pak do rodné Třebíče vrátil a teď, po sezóně 2015/16, se v osmatřiceti letech rozhodl kariéru ukončit.

Rostislav Malena ukončil kariéru. Patřil k oporám obranných řad, nyní bude své zkušenosti předávat malým hokejistům HST

Rostislava Malenu si trenéři pochvalovali pro jeho klid, přehled ve hře, stálou a vysokou výkonnost a také výborné charakterové vlastnosti, kterými pomáhal v kabině. I ve vyšším hokejovém věku trávil na ledě mnoho času, nejen v přesilovkách, ale i v oslabeních a rozhodujících fázích důležitých zápasů. Přesto, že s věkem ubývala rychlost, dokázal ji nahradit zkušenostmi, které vždy vkládal ve prospěch celého týmu.

“Když už jsem jednou řekl, že končím, tak to zabalím se vším všudy. Určitě nebudu hrát nějakou nižší soutěž, sklouznout se půjdu maximálně na Kuchyňku, nebo s malými dětmi Horácké Slavie,“ potvrdil definitivní konec kariéry hráč, jenž nosil na dresu číslo 96.

A jaké důvody vedly tvořivého beka k rozhodnutí kariéru profesionálního hokejisty ukončit? Jak už to v těchto případech bývá, je jich víc a jedním z těch nejdůležitějších bylo zdraví.
“Všechno to na sebe tak nějak navazovalo, až jsem došel k definitivnímu rozhodnutí kariéru ukončit. V Třebíči s manželkou podnikáme, takže časové důvody sehrály svoji roli, ale hlavně se mi ozvaly zdravotní problémy v kyčli, kde mi lékaři diagnostikovali artrózu kloubu. Pak se jen těžko dá hrát na vrcholné úrovni a těžko se rehabilituje, takže jsem to rozsekl a rozhodl se jako hráč skončit,“ vysvětluje důvody svého konečného rozhodnutí osmatřicetiletý pamětník postupu Horácké Slavie do první ligy, který zažil jako osmnáctiletý benjamínek tehdejší legendární sestavy.

S hokejem ale Rosťa Malena končit nehodlá. Své bohaté zkušenosti bude předávat mladým adeptům této krásné kolektivní hry v žákovských kategoriích Horácké Slavie Třebíč.
“Příští týden jedeme na seminář ohledně trenérské licence B, kterou studuji, a měl bych působit u některého žákovského týmu Horácké Slavie. U kterého přesně, to ještě budeme s vedením klubu řešit. Pravděpodobně to bude třetí a čtvrtá třída,“ doplnil Rostislav Malena informaci, která jistě potěší jak malé hráče, tak jejich rodiče. Vždyť mít u mužstva coby trenéra takto zkušeného a poctivého hráče je jistě dobrou zprávou pro celý třebíčský hokej a určitou zárukou kvalitní práce s mladými hokejisty.

Protože definitivní rozhodnutí o ukončení hráčské kariéry oznámil pracovitý a poctivý bek po jednáních s klubem oficiálně včera 4. dubna, nestihla Horácká Slavia uspořádat poděkování, které by si Rostislav určitě zasloužil.
“Rosťovi děkujeme za poctivou práci, kterou odváděl vždy nejen na ledě, ale i v kabině, kde byl stabilizačním prvkem, který pomohl k udržení té správné nálady. Rosťovi oficiálně poděkujeme na některém z významnějších utkání v nové sezóně 2016 – 2017, aby významu této akce odpovídala i divácká kulisa,“ připomněl generální ředitel Horácké Slavie Třebíč Dr. Karel Čapek, že odpovídajícího poděkování se odchovanci třebíčského hokeje určitě dostane.

V Třebíči na stadionu Rostislavu Malenovi nikdo neřekl jinak než Rosťa. A to ať na tribunách, nebo na střídačce, či v kabině. Nezbývá tedy než říct, Rosťo děkujeme za všechno, co jsi pro hokej, zvlášť ten třebíčský, udělal.

Podobné články

Aktuální zprávy

Další dvě jména na soupisce: Pokračují Matyáš Svoboda a David Michalčuk

dnes
Aktuální zprávy

Fanoušci děkujeme! HST si převzala výhru v projektu Puky pomáhají

11.04.2024
Aktuální zprávy

HST hlásí nové trenéry, oba jsou úspěšní odchovanci klubu

11.04.2024