Menu +

Pohled do tábora jediného nováčka soutěže, Frýdku-Místku

Aktuální zprávy
T ř e b í č - Jediným nováčkem první ligy ledního hokeje pro následující sezónu je Frýdek-Místek. Loňský účastník druhé ligy skupiny východ prošel základní částí třetí nejvyšší soutěže jako nůž máslem. Kromě finále se Vsetínem se podobná situace týkala i zbytku play-off a kvalifikace o první ligu. Dneska si stručně celek ze samotné hranice mezi Moravou a Slezskem představíme, a to hlavně z pohledu historie, loňské sezóny, zázemí a budování hráčského kádru pro první ligu.
Sdílejte článek
 

Hokejový Frýdek-Místek v kostce


Historie ledního hokeje sahá ve FM do poloviny minulého století, kdy se provozoval na přírodní ploše poblíž řeky Ostravice. Koncem šedesátých let došlo v důsledku stále se horšících přírodních podmínek (nedostatečný zámrz) k zániku organizovaného hokeje. O deset let později byla zahájena výstavba otevřené umělé plochy a po jejím dokončení vznikl oddíl ledního hokeje při TJ Válcovny plechu, později TJ Slezan. V sezóně 1989/90 se klubu TJ Slezan povedlo poprvé v historii postoupit do druhé ligy. Od té doby se místní klub neustále pohyboval ve druhé lize nebo krajském přeboru. Až letošek přinesl velkou změnu znamenající postup do první ligy.

Hokej ve Frýdku-Místku prošel nedávno totální změnou zázemí v podobě zimního stadionu. Veliký geometricky tvarovaný kolos jako symbol normalizační architektury pro 6 500 diváků, z toho 6 000 k sezení, šel roku 2013 nelítostně k zemi. Nahradila jej velmi diskutabilní Hala Polárka pro 2 060 diváků. Je sice moderní, útulná a příjemně architektonicky řešená, avšak její kapacita je bohužel vzhledem k velikosti města FM (56 800 obyvatel) velmi poddimenzována a řešení organizace vstupenek například v zápase s Havířovem, kam by si jistě našlo cestu 4 až 5 tisíc diváků z obou měst, klubu ani fanouškům nezávidíme.


Pod křídly Třince plnou parou do vyšší soutěže


Frýdek-Místek se v uplynulé sezóně rozhodl dominovat východní skupině druhé ligy a povedlo se mu to s grácií a následujícími statistikami. V základní části bylo odehráno 44 zápasů a FM jich vyhrál v základní hrací době rovnou 38! Dva zápasy vyhrál na nájezdy, jeden zápas nájezdy rozhodly v neprospěch Frýdku-Místku a v základní hrací době hokejisté od Ostravice prohráli jen třikrát, a to s Technikou, Žihadly a Hodonínem. Nejvyšší výhra proběhla doma s Porubou, činila 12:3. FM nasbíral s touto drtivou bilancí 119 bodů a na druhý Vsetín si vytvořil náskok 25 bodů. Pak přišly ke slovu vyřazovací boje.

Čtvrtfinále byla rychlá záležitost s Kopřivnicí. 3:0 na zápasy s celkovým skóre 15:4. Semifinále s Porubou velmi podobně 3:0 na zápasy, skóre 16:4. Drama jako z westernu přišlo na řadu ve finále se Vsetínem, který svou kůži rozhodně nechtěl dát zadarmo a stála za ním obrovská valašská ekipa fanoušků. FM porazil Vsetín těsně 3:2 na zápasy, rozhodl klíčový zápas na Lapači, bylo to čtvrté finále, kdy se Frýdku-Místku podařilo vyrovnat vysokým vítězstvím sérii na 2:2 a odvrátit vyřazení před toho času vyprodaným (5 400 diváků) Lapačem! V kvalifikaci o první ligu FM porazil Tábor i Jablonec v obou dvojicích vzájemných zápasů a oslavy mohly propuknout naplno.

Ve Frýdku-Místku se aktuálně spoléhá na úzkou spolupráci s extraligovým Třincem, takže bude velmi zajímavé sledovat, jak se vyvine hráčská situace v celku zejména během srpna. Zatím vedení klubu nezveřejnilo nějaké přestupové bomby či změny v kádru. Pouze se spekuluje o příchodech Denise Kindla, Jurije Repeho, Jakuba Kanii nebo Petra Kanka. Co je možná trošku extrém, který nevidí česká hokejová veřejnost ráda, je například logo frýdeckomísteckého klubu, které je do puntíku stejné, jako to třinecké, pouze v odlišném odstínu barvy. Ale to už je na uvážení každého z klubů, jak se svými ochrannými značkami a barvami naloží.

Podobné články

Aktuální zprávy

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

před 2 dny
Aktuální zprávy

Neopakovatelná nabídka, měj doma kousek stadionu i ty

před 2 dny
Aktuální zprávy

Jak postupuje rekonstrukce? Připravujeme prodej upomínkových předmětů s částí hrací plochy i stadionu

21.04.2024