Menu +

Třebíčský stadion se dočká nového osvětlení, bude úsporné a umí i světelné efekty

Aktuální zprávy
T ř e b í č - Zimní stadion Města Třebíče – MANN+HUMMEL ARENU čeká o letní přestávce další z větších investic, která bude navazovat na v minulých letech již realizované akce. Po výměně staré kostky za novou multimediální, opravě ozvučení a nákupu nové elektrické rolby dojde letos i na již zastaralé osvětlení. Stadion čeká i mnoho menších oprav a běžné údržby, jako po každé dlouhé ligové sezóně.
Sdílejte článek
 

Současné, již zastaralé osvětlení třebíčského zimního stadionu pochází z osmdesátých let minulého století a v současné době už má svá nejlepší léta, nebo spíše zimy a celé sezóny za sebou. Proto dojde k jeho výměně za moderní zářivkové osvětlení s doplněním led projektory.

“Důležitým krokem k realizaci byl souhlas Rady města Třebíče k rekonstrukci a modernizaci osvětlení. Město Třebíč je totiž majitelem stadionu a patří mu velký dík za dlouhodobě vstřícný postoj a spolupráci s naším klubem. Investorem akce bude Horácká Slavia Třebíč. Smlouva na dodávku nového osvětlení byla podepsána minulý týden a nic tedy nebrání samotné demontáži starých výbojek a montáži nových světelných těles a jejich řídících jednotek,“ vysvětlil Martin Svoboda, který za Horáckou Slavii Třebíč vedl důležitá jednání směřující k rekonstrukci osvětlení, pracoval však i na pořízení nové kostky a rolby.

Co bude nové osvětlení umět a jaký je jeho přínos?

Nové osvětlení bude spolehlivé a nemělo by již docházet k jeho výpadkům a dlouhému náhřevu při případném výpadku napětí v síti, jako tomu bylo u starých sodíkových výbojek. Co je ale nejdůležitější, je úspora. Celý systém osvětlení totiž bude vybaven regulací světelného toku. V praxi to znamená, že bude možné nastavit jinou intenzitu osvětlení pro zápasy mužů, jinou například pro zápasy mládeže a jinou pro tréninky, či bruslení veřejnosti, škol, nebo rodičů s dětmi. Tím lze dosáhnout vysoké úspory energie.

Pro diváky bude asi nejdůležitějším to, že hlavní osvětlení tvořené zářivkovými tělesy typu Prestige DM T5 Deep 2x80W, které bude nad hrací plochou v jedenácti řadách, bude možné velmi rychle zcela ztlumit nebo naopak rychle rozsvítit a vytvořit tak rychle působivý světelný efekt. Zářivková tělesa budou navíc doplněna LED projektory GOBO, které budou svým rozsahem pokrývat prostor od brankoviště, bodů pro vhazování až po středový kruh a to z obou stran kluziště. Tyto projektory budou osvětlovat body pro vhazování při buly, jako to můžete vidět např. při právě probíhajícím mistrovství světa v Moskvě, nebo mohou promítat různá loga na hrací plochu při ztlumených světlech, nebo třeba pustit světelný kužel na na led nastupující hráče, což by pro diváky mělo být velmi atraktivní podívanou.

Kdy se budou světla měnit a kdy bude hotovo

“Samotná realizace díla je otázkou necelého měsíce. Začne se na konci června a hotovo bude 23. července. Předpokládáme, že nové osvětlení naplno využijeme až v době mistrovských zápasů, kdy už bude venku aspoň trošku šero a vše vynikne tak, jak má. Vše musíme také doladit a vyzkoušet s režií kostky, což bude jedno ze tří míst, odkud se bude osvětlení ovládat,“ doplňuje Martin Svoboda.

Nové osvětlení také bude samozřejmě splňovat podmínky pro případný televizní přenos, takže reportáže televizních stanic pořizujících záběry ze zápasů mužů Horácké Slavie (ČT, SPORT 5) by měly mít nyní vyšší kvalitu, stejně jako záběry promítané na multimediální kostku a také videa uveřejňovaná na klubovém webu, nebo facebooku. Osvětlení bude také přívětivější pro fotografy z různých médií.

Jak je z výše uvedených informací zřejmé, mají se diváci v Třebíči na co těšit. Rekonstrukce osvětlení je dalším krokem ke zvýšení diváckého komfortu a zážitku ze zápasů naší Horácké Slavie.

Podobné články

Aktuální zprávy

Tvoří se nová soupiska, koho uvidíme v Moravských Budějovicích?

22.03.2024
Aktuální zprávy

Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici

22.03.2024
Aktuální zprávy

HST táhne! Návštěvnost i sledovanost zápasů patří v rámci Chance ligy k nejvyšším

19.03.2024