Menu +

Martin Sobotka: Byla by škoda si myslet, že už je všechno za námi, čtvrtfinále chceme vyhrát

Rozhovory
T ř e b í č - Základní část WSM Ligy je minulostí a v Třebíči s ní může panovat spokojenost. Zejména druhá polovina soutěže vyšla týmu parádně a výsledkem je páté místo a očekávaná čtvrtfinálová série se Slavií Praha. Hlavní trenér Martin Sobotka ale nějaké velké uspokojení odmítá. “Vůbec nemůžeme polevit. Dokud neprohrajeme poslední zápas ve čtvrtfinále, semifinále, nebo kdekoliv jinde, tak budeme furt bojovat až do konce,“ říká s odhodláním hlavní trenér Horácké Slavie Třebíč.
Sdílejte článek
 

Martine, pojďme si nejdříve zhodnotit druhou polovinu základní části. Určitě se vám bude hodnotit lépe než první polovina ligy.

Nemám úplně v hlavě jednotlivé bodové zisky, jak šly za sebou. Celkově jsme v první polovině získali 33, ve druhé to bylo 48 bodů. S Jardou Barvířem jsme si dali před sezónou možná smělý cíl, každou čtvrtinu získat dvacet bodů, což se rovná osmdesáti bodům celkově. Nakonec jsme to ještě o bod překonali, takže s druhou částí sezóny jsme naprosto spokojeni. I v tabulce druhé poloviny základní části jsme skončili kolem třetího, čtvrtého místa. První polovinu základní části u nás poznamenala široká marodka a hráči vstřebávali i nový herní systém. Ve druhé polovině si to všechno sedlo, začalo to fungovat a já doufám, že to bude fungovat ještě dlouho.

Druhá polovina ale nezačala příliš dobře, inkasovali jste debakl 7:3 v Prostějově. Byl to určitý signál k tomu, že takhle to dál nepůjde? Uvědomili si to třeba po takovém výprasku i hráči?

Je možné, že to byl určitý impuls, ale my jsme sehráli už dobré výsledky v Mostě a v Litoměřicích. Pak se nám tenhle zápas v Prostějově nepovedl. Těší mě, že hned po tom debaklu v Prostějově jsme doma porazili nejlepší tým soutěže, České Budějovice, 5:4. Ukázalo se, že náš tým sílu má a že v Prostějově nám jen nevyšel začátek, rychle jsme prohrávali 3:0 a byl z toho nakonec náš asi nejhorší zápas v sezóně. Jinak jsme ale žádný takový velký propadák neměli.

Určitě nemůžeme pominut příchod Matěje Pekra. Pomohl zkvalitnění nejen první formace, ale celého týmu.

Matěj Pekr byl jednou z příčin našeho vzestupu tabulkou. Je to výborný hokejista, pravák, kterého jsme hledali do přesilovek, typ, který nám v první polovině trošku chyběl. Navíc je to gólový hráč, i proto jsme byli rádi, že přišel, protože jsme se v první půlce ligy trápili v koncovce. Pomohl nám i pokud se týká produktivity, do první formace s Davidem Dolníčkem a Romanem Eratem zapadl úplně parádně a díky důležitým gólům jsme začali získávat cenné body.

Nejlepší výsledky měl tým v prosinci, kdy se vyšvihl do první poloviny tabulky, atakovali jste první šestku, přitom ještě v listopadu jste museli bojovat spíše o udržení desítky. Jaké byly další aspekty vzestupu tabulkou?

Matěje Pekra už jsem zmínil, dalším hráčem, který nám pomohl, byl Ondřej Malec. V pondělí s námi poprvé trénoval, ve středu už s námi jel do Litoměřic, kde hned dal gól a měl i asistenci. Dvě minuty před koncem tam vlastně rozhodl o našem vítězství, což pomohlo jemu i celému týmu. Je to další typ hráče, kterého jsme hledali, důrazný na brankovišti, pracovitý. Že je posilou, ukázal i v dalším průběhu sezóny. Máme mladý tým a kluci si potřebovali dokázat, že dokáží udržet výkonnost delší dobu. Ne jen vyhrát jeden zápas a pak další prohrát. Přišla série asi sedmi výher v řadě, která nás posunula do vyšších pater tabulky až na páté místo, a jsme moc rádi, že jsme ho udrželi až do posledního kola.

Zmínil jste vynikající výsledky s mužstvy z čela tabulky, ale možná stejně důležité zápasy pak byly domácí utkání s Mostem a Litoměřicemi, v nichž jste odrazili jejich útok na vaše pozice.

Je to tak. Když se celkově podíváme na celou základní část, tak jsme lepší zápasy a výsledky odehráli s mužstvy do šestého místa, které sem do Třebíče opravdu přijely hrát hokej a otevřenější hru, což nám vyhovovalo. Naopak jsme se těžko prosazovali proti mužstvům s důslednou obranou, jako už jmenované Litoměřice nebo Most.

Do sestavy jste zapracovali i mladé košíkáře z Brna, kteří hru oživili a ukázali velký potenciál.

S těmito hráči jsme počítali už na začátku sezóny, někdy v září. Věděli jsme, že se tady v některých zápasech objeví. Dohoda s Brnem byla jasná. Tihle kluci začnou sezónu v Kometě, nebo v juniorce, a pak postupně budou zapojováni do sestavy u nás v Třebíči. Když pak přišli, jednoznačně ukázali, že i do budoucna, za rok, za dva by mohli hrát mnohem důležitější roli v týmu, než tomu bylo letos. Někteří z nich se možná i natrvalo prosadí do Komety, uvidíme.

Závěr základní části také poznamenaly změny v sestavě, nemohli jste využít právě mladíky z Brna kvůli reprezentačním povinnostem a někdy také Petra Mrázka s Radimem Zohornou. Naopak zase více prostoru dostávali třebíčští mladíci Paták, Juráň a Hort. Jak to bude se jmenovanými hráči ve čtvrtfinále?

Do čtvrtfinále chceme jít s co nejsilnějším kádrem a pokud bude možnost využít Petra Mrázka i Radima Zohornu, rádi je do týmu vezmeme a do čtvrtfinále je zařadíme. Odehráli tady celou sezónu, takže by to mělo svoji logiku. Pokud ta možnost nebude a budou hrát ať už v Brně, nebo Olomouci, tak zařadíme místní kluky, kteří s námi také celou sezónou prošli, nebo hráli i ve druhé lize, Lukáš Paták, Marcel Juráň i Lukáš Hort.

V závěru základní části to ale bylo hned několikrát doslova o infarkt. Přišly domácí porážky s Mostem i Kadaní, kdy diváci čekali jednoznačnou výhru. Zaznívaly hlasy, že jsou to slabí soupeři, ale ono to tak vlastně není. Liga byla velice vyrovnaná.

Ono to tak podle tabulky vypadá, přijíždí tým z jejich spodních pater. My buďto takový tým porazíme například 5:1 a bude všechno v pořádku, nebo prohrajeme a budeme vypadat jako hlupáci. Ale on i Most, Kadaň i Litoměřice mají výborné hokejisty, navíc tyto týmy bojovaly do posledního kola o každý bod a umístění. Celá sezóna ukázala, že v ní každý mohl porazit každého, klidně i poslední prvního. To je právě na hokeji to pěkné. Kdyby byly všechny výsledky podle umístění třeba po deseti kolech, tak už by zbytek ligy nikoho nezajímal a nebavil. I my jsme jako desátý tým porazili České Budějovice, které byly první. Domácí porážky s Mostem a s Kadaní nás samozřejmě mrzí, mohli jsme mnohem dříve mít klid pro první šestku. Ale jak říkám, v této soutěži letos nebylo vyloženě slabé mužstvo.

Pak přišel veledůležitý zápas ve Frýdku. Kdy vám bylo úzko a kdy vám naopak spadl kámen ze srdce? Bylo to už po Frýdku, kdy jste věděli, že Ústí prohrálo, a tudíž máte vše ve svých rukách, nebo až po domácím vítězství nad Slovanem?

Byli jsme samozřejmě rádi, že to máme ve svých rukách. Je to lepší, než čekat na nějaké další výsledky a další shody okolností. Pokud bych měl opravdu říct jeden okamžik, kdy se mi ulevilo, tak to byla opravdu až ta poslední vteřina posledního domácího zápasu s Ústím nad Labem, když zahoukala siréna a měli jsme jistotu pátého místa a čtvrtfinále. Určitě je lepší pocit hrát o šestku než o desítku.

Jak berete umístění na pátém místě po základní části? Před vámi už byli jen samí předsezónní favorité.

Nerad bych, aby to vypadalo blbě, ale i když je to hokej, je to sport, tak první čtyřka byla celkem jasná už před sezónou. Budějovice, Kladno, Jihlava i Slavia byly pasovány na první čtyři místa, a to se i potvrdilo, i když Slavia si prošla určitým těžkým obdobím. Nakonec se pořadí první čtyřky ustálilo a potvrdilo prognózy. Od pátého místa to ale mohlo skončit jakkoli a my jsme moc rádi, že páté místo obsadila právě Třebíč.

Soupeřem pro čtvrtfinále nakonec bude Slavia Praha, s níž jste v základní části odehráli čtyři vyrovnané duely, takže studijního materiálu máte dost a dost. Jaká podle vás bude tato série hraná na čtyři vítězství?

Věřím, že to bude série zajímavá pro diváky a že uvidí, jak se říká, hokej jako řemen. Studijního materiálu máme opravdu dost, Slavii si prostudujeme, i když si během sezóny prošla taky těžkým obdobím a různými změnami. Nebude to úplně ta samá Slavia, se kterou jsme doma vyhráli v sedmém kole 5:2. Dobře se připravíme, klukům předáme co nejvíc informací o soupeři. I když, jak říkáme celou sezónu, nechceme se moc starat o hru soupeře, ale o tu svoji, tu prezentovat a tu hrát, vnutit ji soupeři. Máme mladé mužstvo, někteří kluci budou hrát play-off WSM Ligy vůbec poprvé, stejně tak pro nás s Jardou Barvířem je to premiéra. Strašně moc se na to těšíme a jsme velmi rádi, že to takhle dopadlo a Třebíč nebude chybět ve vrcholných bojích WSM Ligy. Doufám, že divákům předvedeme co nelepší výkony a že i oni se budou hokejem bavit a podpoří nás v co největším počtu přímo na stadionu.

Po posledním zápase dostal celý tým od vedení klubu pozvánku na slavnostní večeři. Probíhaly pak ještě nějaké další oslavy? Můžete je trošku přiblížit?

Žádné další oslavy neproběhly. Páté místo je pro nás určitě úspěch, ale na oslavy bude ještě čas. Ten teď není, není prostor na to, že bychom se třeba týden neviděli a netrénovali. Ano, v pondělí po zápase jsme byli pozvaní na večeři, kluci si dali nějaké pivo, to nebudeme zastírat. Byl to pro nás takový volnější večer. V úterý jsme dali jen individuální trénink, kdo chtěl, přišel si zabruslit, někteří kluci byli s rodinami. Od středy už jsme zase najeli na normální ligový režim tréninků. Byla by škoda si myslet, že jsme udělali páté místo a teď už je všechno za námi. To určitě ne. Chceme se co nejlíp připravit na čtvrtfinále, které budeme chtít vyhrát a prezentovat se co nejlepší hrou. Vůbec nemůžeme polevit. Dokud neprohrajeme poslední zápas ve čtvrtfinále, semifinále, nebo kdekoliv jinde, tak budeme furt bojovat až do konce.

Naši čtenáři a fanoušci Horácké Slavie určitě čekají zmínku o ještě jednom jménu, o Romanu Eratovi. Můžete prozradit, jaký je jeho stav a zda do čtvrtfinále zasáhne?

Co mám teď informace a tak jak se s Romanem bavíme, tak si myslím, že na čtvrtfinále bude připraven. Hodně ale bude záležet na jeho pocitu, na tom, jak on se bude cítit. Já za nás trenéry říkám, že bych byl strašně rád, kdyby do čtvrtfinále mohl nastoupit a byl nám k dispozici.

Poslední otázka. Jak vidíte procentní šance ve čtvrtfinálové sérii HC SLAVIA PRAHA - SK HORÁCKÁ SLAVIA TŘEBÍČ? Je to 50 na 50, 60 na 40, 40 na 60, nebo jinak?

Papírově to vidím 60 na 40 a procenta jsem takhle rozdělil z jednoho prostého důvodu, a tím je zkušenost kádru. Slavia má proti nám přece jen zkušenější kádr. Zkušenost může hrát ve vypjatých bojích svoji roli. Knot, Kolařík, Jan Novák, Lukáš Endál, Zdeněk Kubica, Václav Pletka, Martin Šagát, to jsou všechno velmi zkušení hráči.
I přes tento hendikep chceme vyhrát. Pokusíme se ho nahradit bojovností, nasazením, zodpovědnou hrou a elánem.

Podobné články

Rozhovory

Trenérská dvojice Kamil Pokorný – Jaroslav Barvíř v Horácké Slavii končí. Potřebujeme změnu, shodli se

včera
Rozhovory

Letos jsme měli nejvíce výkyvů, ale i tak považuju sezonu za úspěšnou, říká Kamil Pokorný

21.03.2024
Rozhovory

Bittner: Čeká nás těžká série, ale chceme postoupit

07.03.2024