Menu +

Martin Sobotka: Pomalu se zvedáme, chceme vyhrát každý zápas a dostat se do play-off

Rozhovory
T ř e b í č - Po polovině základní části WSM Ligy je Horácká Slavia Třebíč ve vyrovnané tabulce na deváté pozici. Klub pracuje s mladým kádrem, spolupracuje s Kometou Brno a posouvá hráče do nejvyšší soutěže. Přitom všem na čtvrtý tým tabulky ztrácí jen osm bodů, na páté místo dokonce jen čtyři. Při pohledu dolů má ale jen devět bodů zisk oproti mužstvu na dvanáctém místě. Mohlo to být lepší nebo horší? Dívají se trenéři v tabulce spíše před sebe, nebo pod sebe. A ovlivňuje jejich pohled fakt, že WSM liga je nesestupová? A jaký je cíl pro druhou polovinu soutěže? Na to všechno jsme se zeptali hlavního trenéra Martina Sobotky po posledním zápase první poloviny, tedy po vítězství nad Vsetínem.
Sdílejte článek
 
Je za námi polovina soutěže, jak jste zatím s ní spokojen?

Polovina soutěže je tady, máme 39 bodů. Měli jsme loni nějaký plán, s Jardou jsme si říkali, že bychom každou čtvrtinu chtěli udělat 20 bodů, což je na konci základní části osmdesát bodů. Loni nám 81 bodů zajistilo páté místo v lize, chtěli jsme se i letos držet stejné vize. Náš sezónní cíl je dostat se do play-off, stejně jako loni. Samozřejmě chceme vyhrát každý zápas, ale vize 20 bodů za čtvrtinu se držíme. Po nepovedeném úvodu sezóny jsme nyní s momentálním bodovým ziskem spokojení. Byly zápasy, které jsme měli zvládnout lépe, ale také byly body, které jsme vyhráli se štěstím. Některé body jsou ztracené, některé vybojované. Jak jsem říkal, se 39 body jsme spokojení.

Pokud bychom rozdělili první polovinu sezóny na čtvrtiny, jak to vidíte?

My jsme v první čtvrtce získali 17 bodů, v té druhé 22. Má to stoupající tendenci. Trošku to přičítám tomu, že jsme před sezónou kromě Vency Čejky a Daldy Mikysky obměnili kompletně celou obranu. Ze začátku tedy bylo složité, než všichni pochopili, jaký po nich chceme hokej. Do útoku přišla také nová jména, chvíli tedy trvalo, než si to mužstvo sedlo, ale teď už to jde lépe a uvidíme, jak to bude dál.

Není možné si nevšimnout, že hrajete lepší zápasy s týmy z horní poloviny tabulky, naopak s celky jako jsou Benátky či Kadaň se herně příliš nedaří.

Ty týmy z čela soutěže totiž chtějí hrát hokej. Hrají s námi zápasy nahoru - dolů. Dneska, po zápase se Vsetínem, který je dole v tabulce, musím říct, že to byl parádní hokej. Myslím si, že v této lize není slabších soupeřů, každý zápas je těžký. Proti Budějovicím, Přerovu, Slavii či Kladnu se nám dařilo už i minulou sezónu, snad to bude pokračovat dál a snad se začne dařit i proti týmům ze spodní části tabulky. Děláme pro to maximum.

WSM liga je vyrovnaná, v tabulce jsou minimální bodové rozdíly. Díváte se spíše nahoru nebo pod sebe?

Když to řeknu v uvozovkách... Pokud se nesestupuje, není třeba koukat pod sebe. Neznamená to ale, že chceme prohrát. Každé utkání chceme vyhrát. Do každého zápasu se snažíme kluky motivovat, ať hrajeme s kýmkoliv. My se díváme nahoru, po dnešku jsme se dostali kolem osmého místa, chceme se rvát o play-off.

Spolupracujete s Kometou, jezdí sem spousta mladých hráčů. Jak se vám pracuje v tomto prostředí?

Já když jsem nastupoval do Třebíče, byla to taková vize, že by to takto mělo fungovat. Jsem taková spojka mezi Brnem a Třebíčí. Jsem v každodenním kontaktu s trenérem brankářů, panem Odehnalem, s asistenty panem Pokorným a panem Hakenem, pak i s trenérem juniorů panem Zachrlou. Voláme si každý den, po každém zápase. Když řeknu příklad, v juniorce hraje výborně Radim Ferda, tak mi to pan Zachrla ihned zavolá. Tohle funguje výborně, takhle je to i s áčkem, například s Radimem Zohornou, Lubošem Horkým či Tomášem Havránkem. Tahle spolupráce funguje v pohodě, jsme s tím spokojení. V poslední době se tu někteří kluci dobře rozehráli a dostali se i od áčka Komety.

Na druhou stranu máte v mužstvu hráče, kteří nemají zkušenosti s mužským hokejem. Musíte je naučit nějaký systém. Jak moc je to složité?

Ti kluci sem nejdou úplně do neznáma. Oni ví, jakým systémem to u Brna či Třebíče funguje. Ten systém je téměř totožný, oba kluby jsou propojené i herně. Kluci, co sem míří, jsou nachystaní, a ví, co se tady hraje.

Ve středu vás čekají Benátky, které vás dvakrát porazily. Co na ně bude platit?

Chceme hrát aktivní celoplošný hokej. Budeme chtít hrát ofenzivně, agresivně napadat. Takhle chceme hrát vždy, ať jde o Benátky nebo Budějovice. Mnohdy se hrozně natrápíme na vstřelený gól, někdy nám to skutečně nevychází. Musíme zlepšit důraz před oběma brankami. To by mělo vést k úspěchu a k lepším pozicím v tabulce.

Podobné články

Rozhovory

Trenérská dvojice Kamil Pokorný – Jaroslav Barvíř v Horácké Slavii končí. Potřebujeme změnu, shodli se

před 2 dny
Rozhovory

Letos jsme měli nejvíce výkyvů, ale i tak považuju sezonu za úspěšnou, říká Kamil Pokorný

21.03.2024
Rozhovory

Bittner: Čeká nás těžká série, ale chceme postoupit

07.03.2024