Menu +

Další derby s Jihlavou, tentokrát v podání juniorů v přímém souboji o čelo tabulky

Mládežnický hokej
T ř e b í č - Souboj titánů, tak by se dal rovněž nazvat očekávaný duel o lídra juniorské soutěže. O vedení v tabulce se v přímém souboji utkají na ledě v Jihlavě domácí hokejisté proti mladíkům Horácké Slavie Třebíč. Obě mužstva se bodově odpoutala od svých soupeřů a netají se svými ambicemi na postup do extraligy. Utkání se odehraje na jihlavském Horáckém zimním stadionu v pátek 18.11. v 17:30 hod. Horácká Slavia na utkání vypravila autobus, který odjíždí od třebíčského zimního stadionu v 16:00. Přijeďte podpořit naše naděje!
Sdílejte článek
 

Souboj o juniorskou Vysočinu a vedení v soutěži

Po šestnácti odehraných utkáních je na tom v tabulce o bod lépe Jihlava, která nasbírala 28 bodů. Horácká Slavia nasbírala bodů 27, což je o celých devět bodů více než třetí Šumperk.

Jak si dosud vedli v zápasech:

Hostující Horácká Slavia prohrála dvakrát. První ztráta dvou bodů přišla na vlastním ledě právě proti svému rivalovi z Jihlavy. Zápas se od začátku jevil pro Třebíčské velmi nepříznivě, když první třetinu prohráli 0:3, ale v průběhu utkání hru vyrovnali a na začátku třetí třetiny snížili na 2:3. V závěru utkání dostali svého soupeře pod velký tlak, ale skórovat se jim nepodařilo. Z pohledu Třebíče by tomuto utkání slušela minimálně remíza. O další body přišli Bílo-modří v Prostějově, kdy zápas naopak zahájili výborně a první část vyhráli 2:0, ale nepodařená druhá třetina a zejména gól dvě minuty před koncem je připravili o oba cenné body (3:4). Jedinou remízu zaznamenali Třebíčští v předposledním kole na ledě Nového Jičína, když o vedení přišli až 50 vteřin před koncem (5:5). Tento ztracený bod znamenal také ztrátu první příčky, kterou před Duklou drželi jen zásluhou lepšího skóre.

Domácí tým Jihlavy odcházel z ledu porážen jedinkrát, a to po překvapivém zaváhání na ledě v současnosti předposlední Karviné, které podlehl těsně 1:2. Další dva body Jihlavští ztratili ve dvou domácích utkáních proti Havlíčkovu Brodu (2:2) a Šumperku (4:4). V posledních kolech začala Dukla činit důrazné kroky v cestě za stanoveným návratem do extraligy a mužstvo začala výrazně posilovat. Není tedy divu, že posledních osm kol prochází Žlutočervení bez zaváhání a bez větších potíží si poradili i na ledě relativně silných soupeřů.


Opory týmu:

Horácká Slavia je výrazně ofenzivně naladěný tým, který se pyšní nejvyšším počtem vstřelených branek. Celkem jich v 16 utkáních nastřílela 85, což činí průměr více než pět branek na zápas. Třebíčští jsou v průměru mladší tým, který těží především ze zkušeností a dovedností loňských extraligových dorostenců, kteří vhodně posílili už tak kvalitní juniorku. Například v posledním zápase proti Karviné nastoupilo v dresu s bílou hvězdou na prsou 13 hochů ročníku 1988 (nejmladší ročník) a jeden s ročníkem narození 1985 (nejstarší možný ročník). Naproti tomu Dukla do zápasu nasadila jen 7 mladíků narozených v roce 1988 a maximální možný počet 3 nejstarších hráčů.

Lukáš Sobotka
V třebíčském útoku vládne první lajna - Sobotka, Nahodil, Kejda - kdy zejména duo Lukáš Sobotka, Lukáš Nahodil nasbírala v šestnácti zápasech 51 kanadských bodů (26 resp. 25). Mezi nejproduktivnější hráče patří také Jan Kuriál, Petr Burián a Lukáš Dostál. Z extraligových Českých Budějovic se vrátil Jiří Burian a stejně jako jeho mladší bratr Vilém, který je v Třebíči na hostování ze Sparty, drží průměr jeden kanadský bod na zápas. Smůla postihla při domácím zápase s Přerovem kapitána Tomáše Fialu, jenž se zranil a do zápasu nenastoupí. Není vyloučeno, že do zápasu proti jihlavské Dukle naskočí také některý z hráčů ročníku 1985, např. Jiří Krčál. Velmi pravděpodobně by však měl třebíčskou ofenzivu posílit reprezentant národního týmu hráčů do 20 let - Marek Laš, který bude čerstvě po účasti na turnaji v Rusku.

Pavel Bulička
Zadní řady Slavistů by měl doplnit mladík Pavel Bulička, který v sedmi zápasech nastoupil i za A-mužstvo mužů. Za juniorku nastoupil v pětkrát a získal v pět kanadských bodů. Dobrou produktivitou se chlubí také Tomáš Jedlička, který v patnácti zápasech nasbíral bodů osm. Ze statistik lze vyčíst, že třebíčská obrana je celkově mírně bodově aktivnější, když nasbírala 31 kanadských bodů proti 25 jihlavským.

V bráně strávil nejvíce minut Pavel Míča. Komu však dá trenér Richard Adámek důvěru v takto důležitém zápase není dosud jasné, protože v posledním kole strážil bránu Petr Ondrůj a po zranění je připraven také Jan Zháňal.


Pravděpodobná sestava Horácké Slavie
Míča - Vlašín, Bulička, Raus, Jedlička, Popela, Kaláb, Mauritz - Burian J., Burián, Sobotka, Nahodil, Jánský, Kundela, Protivínský, Burian V., Kejda, Kurial, Franěk, Laš, Dostál


Opory týmu:

Jihlavská Dukla si také nestojí ofenzivě špatně a po Třebíči má druhý největší počet vsítěných gólů (67). Nejlépe ze všech prvoligových týmů je na tom Jihlava v defenzivě. Do branky nejčastěji nastupuje Filip Svoboda a jeho procentuální úspěšnost přes 95% je úctyhodná, stejně tak jako méně než 1,5 obdržených gólů na zápas. Svoboda nastoupil i v posledním kole v těžkém zápase proti Šumperku, proto lze očekávat, že zaujme své místo i proti Třebíči. V bráně se vystřídali i další tři brankaři Kotlík, Štelmach a Nikodým, ale jejich statistiky jsou o poznání horší.

Martin Rýgl
Obrana Dukly je v posledních zápasech vyztužena zejména dvojicí Lukačovič, Rýgl. Martin Rýgl je posila z juniorského extraligového Liberce. Tento statný obránce, mimochodem reprezentant ČR do 20 let, nastoupil také v 11 zápasech týmu mužů Jihlavy a připsal si jeden kanadský bod. Podstatně lepší statistiky má však v juniorce, za níž nastoupil v šesti zápasech a dokázal šestkrát bodovat. Další oporou, v posledních zápasech často nasazovanou, je Adam Lukačovič, který je v Jihlavě na hostování ze Sparty. V loňské sezóně však působil v Kanadě v juniorské soutěži WHL v týmech Prince George Cougars a Prince Albert Raiders. Za jihlavské muže nastoupil sedmkrát, bez bodového efektu, ale za juniory ve čtyřech zápasech připisoval šestkrát. Z obránců, kteří za Jihlavu nastupují od začátku, je nejproduktivnější Vojtěch Pekárek (1G+4A). K pravidelně nasazovaným obráncům patří také, ještě vloni třebíčskou juniorku reprezentující, Jakub Mareček a Tomáš Pekárek.

Roman Dolana
V útoku bude zřejmě postrachem třebíčské defenzivy lajna - Blanár, Dušátko, Dolana. Největším talentem této trojice je zřejmě subtilní štírek, vloni ještě dorostenec - Roman Dolana, jenž nasbíral v 14 zápasech 17 kanadských bodů (6G+11A). Výborně mu sekundují Jan Dušátko (hostování Sparta, 7G+8A), který v 11 zápasech nastoupil i za jihlavské muže a Michal Blanár, slovenský reprezentant hráčů do 20 let, v předchozích dvou letech zkoušel štěstí v Kanadě v juniorských soutěžích v týmu Kelowna Rockets. Je velmi vytěžovaným hráčem, protože kromě šestnácti odehraných zápasů za jihlavskou juniorku (6G+9A), si jej k šestnácti zápasům vyžádalo i hlavní A-mužstvo mužů, kde se mu podařilo jednou skórovat. Velmi ofenzivní je i druhý útok Dukly - J.Hrbatý - Vlk - Man. Jan Hrbatý je vůbec nejčastěji bodujícím hráčem a nejlepším střelcem Žlutočervených. V šestnácti zápasech se trefil devětkrát a desetkrát přihrával. Za muže nastoupil šestkrát, avšak zatím se neprosadil.

Pravděpodobná sestava Dukly
Svoboda - Rýgl, Dvořák, Novák, Pekárek V., Lukačovič, Chalupa, Cakl, Podhorský - Blanár, Dušátko, Dolana - Hrbatý J., Vlk, Man - Rezek, Hrbatý F., Krča - Dzurik, Cirhan, Cína


Šance na vítězství:

Ambice na vítězství mají oba týmy zhruba vyrovnané. Obě mužstva nastoupí pravděpodobně v nejsilnějších sestavách a s maximálním nasazením. Protože Třebíčští chtějí svému soupeři oplatit domácí porážku nebudou jistě chtít hrát jen zezadu a budou se snažit produkovat konstruktivní, účelný hokej. Domácí budou naproti tomu zřejmě vycházet ze své tradičně precizní, důsledné obrany, ale protože bez gólů se nevyhrává, tak i jejich útočná aktivita nedá třebíčskému gólmanovi odpočinout. Výhodou jim bude samozřejmě i domácí prostředí.

Utkání slibuje kvalitní hokej

Diváci se jistě můžou těšit na dramatické utkání se spoustou pěkných hokejových momentů. Pro mnohé fanoušky má tento zápas minimálně stejnou prestiž, jako kterékoliv jiné derby utkání tradičních rivalů Vysočiny. Doufáme, že takto důležité utkání nenechá třebíčské příznivce chladnými a že se vydají podpořit "své" juniory na cestě za vytouženým postupem do extraligy.

Vzhůru na Jihlavu, zopakujeme úspěch mužů

Příznivci HS Třebíč pořádají zájezd do Jihlavy na důležité utkání ligy juniorů. Zájezd se uskuteční 18.11. odjezd v 16:00 od Z.S. Cena zájezdu 50 Kč, přihlášky na tel. 603 798 907, nebo u autobusu.

Čerstvé zprávy z juniorky

Jan Bula
Ve čtvrtek při posledním tréninku před pátečním utkáním s Jihlavou. jsme poprosili trenéra juniorů HS Třebíč Richarda Adámka o několik aktuálních informací z kabiny. "Pohoda v týmu je dobrá. Motivace je taková, že jde o první místo v tabulce, takže hráči dobře vědí o co hrají. Z hráčů, kteří s námi běžně nehrají se v sestavě objeví Marek Laš, Pavel Bulička a Jan Bula ze Zlína. Do prvních dvou lajn, kterým se daří zasahovat nechceme, takže k Lašovi a Bulovi dáme Jirku Buriana a zařadíme je do třetí pětky, což bude možná pro Jihlavské překvapení. Během čtrnáctidení přestávky jsme hodně bruslili, ale žádné speciální herní kombinace jsme nezkoušeli, neboť jsme ještě nevěděli, kde za nás nastoupí," shrnul krátce trenér Adámek.

Podobné články

Mládežnický hokej

Sezona mládeže: Junioři po boji neprorazili, dorost obstál

29.03.2024
Mládežnický hokej

Juniory čeká závěrečný dvojzápas nadstavby. Proti Opavě a Studénce

15.03.2024
Mládežnický hokej

Nadstavba vrcholí! Juniory čekají klíčové zápasy s Warriors a Zlínem

08.03.2024