Menu +

28.7 - 4.8. 2012: Česko - finská hokejová škola i s třebíčskou účastí

Mládežnický hokej
T ř e b í č - V termínu 28. července – 4. srpna 2012 se ve Finsku uskutečnil už druhý ročník mezinárodní hokejové školy určené pro hokejové žáky z Finska a z Vysočiny. Horáckou Slavii reprezentovala hned šestice hráčů ročníku 1999. “Myslím, že je to pro kluky velmi přínosná akce, porovnají si tréninky a naučí se anglicky. Příští rok se škola opět přesune k nám na Vysočinu,“ říká šéftrenér sportovních tříd Horácké Slavie Roman Vondráček.
Sdílejte článek
 
Hráči pod dohledem trenéra pracují na suchu

Jednalo se už o druhý ročník česko – finské hokejové školy, jejímž hlavním cílem je především výměna zkušeností. Účastníci ale během pobytu naváží také zajímavá přátelství a kontakty, které by jinak asi nezískali.

“Byla to výměnná akce pod názvem Mezinárodní hokejová škola. Byl to už druhý ročník, ten první se konal loni v Jihlavě. I toho jsem se zúčastnil společně s kluky z Třebíče. Letos jsme byli na oplátku pozváni my do Finska. Jde o to, aby se tyto dvě hokejové školy, česká a finská, navzájem propojily a předali si zkušenosti a názory. Mluvili jsme o přípravě jak na ledě, tak mimo led a diskuse probíhaly, jak mezi hráči, tak mezi trenéry,“ přibližuje cíle hokejové školy Roman Vondráček.

Společná fotografie účastníků školy

Do finského města Pirkkala odjeli hráči z celé Vysočiny, třebíčskou hokejovou líheň reprezentovala šestice hráčů a samozřejmě také trenér Roman Vondráček. Akce nebyla pro rodiče finančně nijak přemrštěně náročná, hráči si hradili prakticky pouze letenky.

“Akce byla určena pro ročník 1999, takže z tohoto hokejového ročníku se vybírali hráči z celé Vysočiny, kteří měli v tom termínu volno a pro které mohla být přínosem. Za Horáckou Slavii se zúčastnili Radim Nejedlý, Petr Slabý, Matěj Bednář, Matěj Novák, Petr Bednář a Karel Svoboda, takže naše zastoupení bylo docela silné,“ pochvaluje si šéftrenér třebíčských sportovních tříd.

Hráči naslouchají pokynům trenérů

Už bylo mnohokrát napsáno, že český hokej začal v minulých letech v mládežnických kategoriích pokulhávat za světovou špičkou. Tato hokejová škola je hmatatelným důkazem toho, že se pracuje na tom, aby se tento trend podařilo obrátit a český hokej znovu začal vychovávat velké hráče. Výměna mezinárodních zkušeností se severskými hokejovými velmocemi tomu může jedině pomoct.

“Akce je pro hráče přínosná hlavně v zajímavém porovnání našeho a finského hokeje, přinesla jim určitě i zdokonalení v angličtině, protože tento vlastně mezinárosní hokejový jazyk se tam používal. Myslím si, že je to velmi dobrá akce, příští rok by se měla opět přesunout k nám do české republiky, pravděpodobně do Jihlavy,“ vysvětluje Roman Vondráček, který si akci velmi pochvaloval hlavně proto, že hráči viděli jiný styl práce, jiný styl tréninku a získali nové přátele a zkušenosti.

Nejlepší hráči Sara Sakkinen a Matěj Novák (HST) s hokejovou legendou Jukka Tammi

Po celý týden měli hráči pestrý program. Trénovalo se nejen na ledě, ale i na suchu, hráči poznali i způsob regenerace finských kolegů. Ale nejen hokejem je živ člověk, proto byla na programu i návštěva vodního ráje, či zábavního parku. "Hráči byli po celou dobu konání této mezinárodní hokejové školy v celodenním zatížení. Po snídani v 7:45 jsme odjížděli do haly v Pirkkala, která byla od ubytovacího zařízení vzdálená asi patnáct minut cesty autobusem. Jedna skupina začala přípravou na suchu, druhá šla pracovat na led. Po hodině a čtvrt se to protočilo. Odpoledne bylo na programu modelové utkání. Mužstva byla schválně promíchána. Nebyl to vyloženě český tým, proti finskému. Důvodem bylo, aby kluci mezi sebou v průběhu hry komunikovali a tím se zdokonalovali v angličtině. Navštívili jsme i vodní ráj a ve středu také zábavní park. Z toho byli kluci doslova unešení. Akce se určitě povedla,“ doplňuje dlouholetý třebíčský mládežnický trenér.

Podobné články

Mládežnický hokej

Sezona mládeže: Junioři po boji neprorazili, dorost obstál

29.03.2024
Mládežnický hokej

Juniory čeká závěrečný dvojzápas nadstavby. Proti Opavě a Studénce

15.03.2024
Mládežnický hokej

Nadstavba vrcholí! Juniory čekají klíčové zápasy s Warriors a Zlínem

08.03.2024