Menu +

Vychází kniha, která by neměla chybět v knihovničce žádného fanouška HS Třebíč

Aktuální zprávy
Všichni příznivci Horácké Slavie jistě ocení knížku, která se v těchto dnech objevila v třebíčských knihkupectvích a která dopodrobna popisuje historii třebíčského hokeje. Jmenuje se Hoši, děkujeme… a jejím autorem je bývalý hráč Horácké Slavie a stále věrný třebíčský fanda Pavel Navrkal.
Sdílejte článek
 
Titulní strana

Tak složitého úkolu, jako je zmapování dějin hokejové Třebíče, se asi těžko mohl ujmout povolanější člověk. Za Horáckou Slavii (respektive tehdejší Spartak Třebíč) hrával v 60. létech a jako trenér v ní poté působil až do roku 1997. Ale ani pak na svůj tým nezanevřel, na zimní stadion chodí stále, byť jen jako fanoušek.

Co v knize zaujme asi nejvíce, je neskutečné množství fotografií, u nichž samozřejmě nechybějí popisky. Mnozí z těch, kteří v minulosti za Třebíč nastoupili třeba jen v přípravce, tak budou jistě potěšeni, když se na nějakém snímku poznají.

Ale nejsou to jen fotografie, jež z knihy dělají opravdových unikát. Člověk doslova hltá zážitky, jejichž přímým svědkem pan Navrkal během své dlouholeté hokejové kariéry byl, anebo které nasbíral od takových osobností, jako je třeba Vladimír Bouzek anebo Karel Čapek. I jazyk, jímž se Pavel Navrkal vyjadřuje, je velmi čtivý a věcný. Čtenář se tak nemusí obávat nějakého teoretizování, naopak se spíše pobaví nad úsměvnými historkami, které jen a jen dokazují, že hokejisté jsou od nepaměti veselé kopy.

Milovníci tabulek, čísel a soupisek jistě ocení veliké množství statistických údajů. A nejsou to jen tabulky, které tvoří statistické souhrny. Víte například, při jaké teplotě se hrál zápas mezi DSK Třebíč a AC Spartou Praha v roce 1928? I to zde lze nalézt - minus 41°C!
Jistě, není možné a vlastně ani nešlo uvést naprosto všechna fakta. Mnohé výsledky a informace se za ta dlouhá léta ztratily, mnohé ani nikdy nebyly zpracovány. Ale všechny informace, které Pavel Navrkal získal, jsou podle mého názoru přesto naprosto vyčerpávající.

Mnohé statistiky pan Navrkal navíc doplnil i krátkými komentáři některých důležitých zápasů. Opravdový fanoušek tak jistě pochopí, jaké v Třebíči propuklo nadšení, když se v roce 1940 stala mistrem Moravy, a získala tak nejcennější trofej, jaká se v té době vůbec dala v našem kraji vybojovat. Ale proč chodit tak hluboko do minulosti? Stačí nalistovat stranu 164 a zavzpomínat na slávu, kterou město v roce 1997 zažilo při postupu do tehdejší I. NHL, dnešní první hokejové ligy.

Součástí knihy jsou i krátké životopisy významných hokejových osobností, které v Třebíči vyrostly a později ji ve světě proslavily. Zde samozřejmě nemůže chybět Patrik Eliáš s Martinem Eratem, Leoš Čermák, Ondřej Němec, z těch starších například Miroslav Winkler, Václav Bartoš, Josef Jaša anebo Miloslav Ošmera, jehož potomci za Třebíč anebo alespoň za její mládežnická družstva bojují dodnes. Mimoto v knize najdeme i několikavěté medailonky těch, již se nějak zasloužili o hokej v Třebíči.

Hoši, děkujeme… je pravděpodobně nejobsáhlejší publikací o třebíčském hokeji, jaká kdy vyšla, a asi žádnému fanouškovi Horácké Slavie by v knihovně neměla chybět. Pane Navrkale, děkujeme…

Pavel Navrkal - Hoši, děkujeme…
Ilustrace a doslov akademický malíř a grafik Vlastimil Toman. Vydalo vykladatelství Akcent v Třebíči, v roce 2003. 255 stran. Náklad neuveden. Cena 150,- Kč na sekretariátu SK HS Třebíč, v běžné distribuci 190,- Kč.

Podobné články

Aktuální zprávy

Tvoří se nová soupiska, koho uvidíme v Moravských Budějovicích?

22.03.2024
Aktuální zprávy

Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici

22.03.2024
Aktuální zprávy

HST táhne! Návštěvnost i sledovanost zápasů patří v rámci Chance ligy k nejvyšším

19.03.2024