Menu +

Hráčské statistiky v sezóně 03/04

Pohled do historie
Sezóna 2003/2004 třebíčským hokejistům skončila. Zejména s ohledem na její nezdařený začátek ji lze v konečném důsledku považovat za úspěšnou. Vedení klubu a hokejistům samotným se podařilo ve druhé polovině soutěže zmobilizovat potenciál v mužstvu do té doby jen dřímající a odstartovat stíhací jízdu za, dle mnohých, již ztraceným play-off. Z téměř beznadějného 13.místa se stupňovaným výkonem podařilo hráčům propracovat až na místo sedmé, což je ve vyřazovacích bojích poslalo proti dlouhodobému lídrovi soutěže - Chomutovu, s nímž odehráli v pěti zápasech nečekaně vyrovnanou sérii. Zkuste nahlédnout do statistik, které jsme pro vás zpracovali.
Sdílejte článek
 

Shrnutí sezóny

Základní a nadstavbová část
Jak je zmíněno výše, základní část (zejména její začátek) se hokejistům Horácké Slavie vůbec nezdařila. Tragické byly zejména počáteční čtyři prohry na vlastním ledě. Třebíčští fanoušci museli mimo jiné překousnout i historicky první prohry na vlastním kluziště proti Kadani nebo Chomutovu. Druhý zmíněný, v té době vedoucí celek prvoligové tabulky uštědřil psychicky nalomenému mužstvu z Vysočiny dokonce historicky nejvyšší brankový příděl, kteří diváci na třebíčském stadionu v první lize pamatují - 0:6. Následující kolo utržili třebíčští hokejisté další vysokou prohru na ledě jihlavské Dukly 6:2. Během dvanácti kol dokázali červenomodrobílí nasbírat pouze 7 bodů (12 2-0-1-0-9 19:45 7). Situace byla kritická. Zkuste zavzpomínat na vaše tehdejší názory na to, jak tuto sezónu Horácká Slavia skončí. Od této chvíle se však situace začala obracet a i díky tomu, že se v bráně začala prosazovat posila z Pelhřimova - Filip Luňák, začalo mužstvo vyhrávat doma a rovněž vozit cenné body ze hřišť soupeře (Ústí, Beroun). Od devatenáctého kola přišla série devíti zápasů, kdy Třebíčští získali v každém z nich alespoň jeden bod (9 4-1-2-2-0 32:16 19), což znamenalo po základní části posun na 9.místo. Odstup na postupové osmé místo nebyl veliký, ale stále jen největší optimisté věřili, že by to mohlo vyjít, a že by se o postupu mohlo rozhodovat až v posledním kole proti Kadani. Jasnozřivost věčných optimistů se díky stabilním výkonům mužstva vyplnila, ale cesta nebyla jednoduchá. Posledních několik zápasů šel mančaft prakticky od jednoho zápasu sezóny ke druhému, až mu nakonec tři kola před koncem nezbylo nic jiného než všechny utkání vyhrát. Podařilo se, i když zejména poslední rozhodující utkání proti Kadani přežil leckterý fanoušek bez zástavy srdce jen tak tak. Třebíč se tak z počátečního outsidera stala rázem štikou první ligy a posledních jedenáct kol byla nejlepším týmem soutěže. To nabízelo zajímavé vyhlídky do play-off.

Play-off
Závěr sezóny, čtvrtfinále play-off proti ambicioznímu Chomutovu přineslo třebíčským fans další potěšení. Přestože první utkání na severu Čech nedopadlo pro naše barvy příznivě a hokejisté museli přestát krutou porážku 9:2, druhé utkání zvládli na výbornou a domácí překvapili nečekanou výhrou 6:4. Další dvě utkání se měla odehrát na ledě Horácké Slavie, což dokonce dávalo naději přes jednoznačného favorita postoupit. Tyto vyhlídky z říše snů podpořila i první výhra 4:2, ale přes veškerou snahu ve druhém střetnutí nakonec Třebíčští na svého soupeře nestačili (1:3). Na chomutovském ledě se celku z Moravy velké šance nedávaly, přesto ten podal výborný výkon, podle mnohých dokonce lepší než soupeř, ale štěstí se nakonec přiklonilo na stranu Chomutova, a pro Horáckou Slavii Třebíč sezóna skončila. Svůj cíl - postup do play-off - splnila a odehrála i důstojnou partii proti favorizovanému soupeři, za což patří dík jak hráčům a vedení, tak i fanouškům.

Statistiky třebíčských hráčů

Kanadské bodování 1.ligy
Statistické hodnocení začneme statistikami kanadského bodování 1.ligy. Nejproduktivnější třebíčským útočníkem se stal Michal Kaňka. Se 42 kanadskými body (20+22) obsadil v tabulce 1.ligy celkově 6.místo, čímž navázal na loňský úspěch Roberta Holého, kterému tehdy stačilo na páté místo 38 bodů. Letos byla konkurence větší. Bodování s přehledem vyhrál jihlavský Kaňkovský (58 bodů), ale o ostatní pozice byla pranice. Druhý skončil Stavenský z Kadaně (43 bodů) a další místa si se stejným počtem 42 bodů rozdělilo šest hráčů, mezi němi i Michal Kaňka. Stačil tedy jeden kanadský bod a nejlepší třebíčký forvard se mohl, díky většímu počtu vstřelených branek, umístit před Stanislavem Stavenským na stříbrné příčce. Kaňka svým bodovým přídělem překonal i staré známe ex-třebíčké hráče Bakuse (9.místo), Buďu (35.místo) nebo Hloucha (61.místo). Třebíčský útočník se na výsluní statistik 1.ligy dostal i poté, co ho klub na začátku prosince poslal na měsíční výměnu za opavského Dubu na sever Moravy. Tam ale také Kaňka nezahálel a 8 body (9 zápasů) se připravoval na závěr sezóny, kdy se mu podařilo během závěrečných 10 kol nasbírat 20 kanadských bodů (2 body na zápas).

Dalším třebíčským hráčem v první stovce soutěže produktivity byl Lukáš Valko, hráč Vsetína, který pravidelně reprezentoval klub z Vysočiny. Dravým pojetím hry a dobrou technikou získal 37.místo, což je dobré především vzhledem kvůli nižšímu počtu odehraných utkání. Zisk 25 bodů v 29 utkáních činí průměr necelý jeden bod na zápas.

Vysoký standard si v třebíčském dresu udržuje Jakub Žiška, i když letos přeci jen zůstal mírně za svým průměrem. Přesto je 39.místo výborné. Velkým finišem z první stovky do první padesátky se prezentoval loňský střelecký premiant Robert Holý. Především z počátku sezóny ho trápily zdravotní potíže a jistotu na jeho hokejku mu nepřidával ani nezdar celého mužstva, kdy mu zřejmě nevyhovovalo ani míchání se sestavou. Po opětovném složení zavedeného útoku Žiška - Holý - Kaňka se tento hbitý centr znovu začal se svými spoluhráči prosazovat (14 bodů během posledních 10 kol).

Mírně za očekáváním zůstaly výkony Jiřího Berouna, který kromě několika utkání v extralize nastoupil 27 krát za Třebíč, ale například proti Valkovi nebyl tolik efektivní. Standardně dobré výsledky podával nestárnoucí Jiří Oliva, který v Třebíči právě dosloužil patnáctou sezónu. Do stovky se dostal ještě osmý nejproduktivnější obránce ligy David Mazanec, útočník Martin Sobotka a další obránce Jiří Kučný.

Na rozdíl od minulého roku, kdy se do stovky dostalo šest třebíčských borců, letos se jejich počet rozrostl o tři další. Pro srovnání můžete zhlédnout i umístění některých v Třebíči dobře známých jmen.

Soutěž produktivity - kanadské bodování 1.ligy v základní a nadstavbové části

    jméno               pozice          záp     gólů    as      bodů
 6. Kaňka Michal        útočník         40      20      22      42
37. Valko Lukáš         útočník         29      13      12      25
39. Žiška Jakub         útočník         40       8      17      25
51. Holý Robert         útočník         30      13       9      22
67. Beroun Jiří         útočník         27      10       8      18
75. Oliva Jiří          útočník         35       7      10      17
77. Mazanec David       obránce         35       6      11      17
87. Sobotka Martin      útočník         38       6       9      15
97. Kučný Jiří          obránce         34       3      11      14

 9. Bakus  Jih 40 23 15 38
35. Buďa   Úst 37 13 13 26
61. Hlouch Jih 31 10  9 19
67. Bouz   Pis 37 10  8 18 
Obránci - celkové hodnocení obránců 1.ligy
Výsledkově se hodnocení obránců podobá minulému roku. Do první padesátky nejproduktivnější obránců se vešli, stejně tak jako loni, čtyři třebíčští beci. Odlišná jsou však jména. Zatímco před rokem byl nejúspěšnějším obráncem Oldřich Kališ na 7.místě, letos jím byl David Mazanec, který ziskem 17-ti bodů (6+11=17 - stejně jako Kališ 02/03) obsadil výborné osmé místo celkově. Tuto plzeňskou kompenzaci za trenéra Čadu si Třebíčští pochvalovali především pro jeho velmi tvrdou a přesnou střelu, což mnohokrát ukázal i během hry a pro své dělovky se stal postrachem brankářů.

Celkově čtrnáctý a druhý v třebíčském mužstvu skončil Jiří Kučný (3+11=14), urostlý bek, jenž byl do konce sezóny domluven na hostování ze Vsetína. Sedmnáctou příčku obsadil Oldřich Kališ, nejlepší z třebíčských obránců vloni, si udržuje velmi vysoký standard. Aleš Černý odehrál za Třebíč 24 utkání a 46.místem uzavírá seznam třebíčských beků v první padesátce.

Mírně klesající tendenci výkonnosti prokazoval letos veterán Marcel Hrbáček, který skončil se 4 kanadskými body až na 75.místě. Nepodařilo se mu zopakovat sezóny 01/02 (druhý bek v TR, zisk 20 bodů) ani 02/03 (rovněž druhý v TR, zisk 13 bodů). Svoji funkci v týmu však plnil dobře.

Ještě větší propad zaznamenal Pavel Kříž, nejproduktivnější obránce Třebíče v ročníku 01/02 (23 kanadských bodů) a ještě vloni třetí (11 bodů). Letos však jeho nevyrovnané výkony donutily vedení klubu k jeho výměně za Mariana Meňharta do Mladé Boleslavi, odkud se zpět už nevrátil.

Pro porovnání si můžete prohlédnout i úspěchy v Třebíči dobře známých jmen obránců, kteří letos působili jinde.

    jméno               záp     gól     as      bodů
 8. Mazanec David       35      6       11      17
14. Kučný Jiří          34      3       11      14
17. Kališ Oldřich       36      6        6      12
46. Černý Aleš          24      1        7       8

75. Hrbáček Marcel      38      1        3       4

45. Meňhart Marián  MB  35      3        4       7
54. Mocek Petr      HK  36      1        6       7
94. Sedláček Zdeněk KO  28      0        3       3 
Brankáři - celkové hodnocení gólmanů 1.ligy
Brankáři byli vždy silnou stránkou třebíčského mužstva a tým se na ně mohl spolehnout. Vloni skončila šestiletá hegemonie vyrovnaných brankářů Kučírka a Nerudy a Horácká Slavia pátrala po novém stabilním gólmanovi.

Na začátku sezóny se do brány postavil Josef Kučera, který sice nezklamal, ale nechytil nic navíc. A vzhledem k tomu, že Třebíč procházela krizí, vedení klubu hledalo jinou alternativu. Tou mělo být angažmá dvou talentovaných strážců svatyně.

První z nich - Jan Koťátko, který dělal dříve zálohu v extraligovém Liberci, jistě pomýšlel na post stálé jedničky. Ten mu ovšem svými výkony uzmula, pro fanoušky zpočátku trochu neznámá akvizice z druholigového Pelhřimova - Filip Luňák, jehož však předcházely dobré reference. Luňák se v Třebíči rozchytal do výtečné formy a rázem se stal miláčkem publika, a to nejen díky svým teatrálním kouskům po vítězných utkáních. Stal se oporou mužstva a dovedl jej až do závěrečných bojů play-off, což se zdálo být po dvanácti neúspěšných kolech zhola nemožné. Čtyřmi vychytanými nulami v soutěži se také dělil o první místo s chomutovským Jarinou, který ale do svého odchodu odchytal méně zápasů. Filip Luňák podepsal s klubem smlouvu i do další sezóny, takže se na zákroky tohoto perspektivního gómana můžeme těšit i příští rok.

odchytáno více než 800 minut (ze 14 hodnocených)
                        min     obd.g.  zás     pr/z    SO      úsp
 4. Luňák Filip        1694     65      839     2,30    4       92,81
        
odchytáno méně než 800 minut (ze 36 hodnocených)
                        min     obd.g.  zás     pr/z    SO      úsp
16. Koťátko Jan         380     20      192     3,16    1       90,57
23. Kučera Josef        310     17      140     3,29    1       89,17
33. Neruda Stanislav     49      5       30     6,12    0       85,71
Pro srovnání můžete nahlédnout do článku o hráčských statistikách v sezóně 02/03

Údaje jsou převzaty ze statistik na oficiálních stránkách HS Třebíč a ze serveru www.hokej.cz

Jednotlivé výsledky a statistiky můžete porovnávat se stejnými údaji z minulé sezóny a ze sezón minulých.
To vše naleznete na neoficiálních stránkách Horácké Slavie Třebíč

Podobné články

Pohled do historie

Uplynulá sezóna 2017 – 2018 v řeči čísel

31.03.2018
Pohled do historie

Krátký pohled na další sezónu v prvoligové historii, uplynulý ročník 2017 – 2018

25.03.2018
Pohled do historie

Aktivní odchovanci 2016/17 – nižší soutěže a zahraničí

25.06.2017