Menu +

Kamil Pokorný: Loni jsme se poučili, letos chceme dál

Rozhovory
T ř e b í č - Po skončení třetí čtvrtiny poskytl naší redakci rozhovor hlavní trenér a sportovní manažer týmu mužů Kamil Pokorný. V jeho odpovědích se dočtete, jak hodnotí dosavadní působení týmu v Chance lize. Jak vidí posílení týmu i konkrétní jméno nové posily obranných řad. Dotkli jsme se také posledních dvou domácích utkání a nechyběla ani otázka na důvody nižší, než očekávané návštěvnosti a důvodů tohoto stavu. Kamil Pokorný také vyslovil konkrétní cíl pro závěr sezóny.
Sdílejte článek
 

Trenére, je za námi už velká část základní části, zápasem s Prostějovem vám skončila třetí čtvrtina základní části Chance ligy, kterou končíte na druhém místě tabulky a to pouze o skóre za první Porubou. Jak hodnotíte dosavadní působení týmu v soutěži?

Po třetch čtvrtinách jsme samozřejmě spokojeni, to nebudu skrývat a spokojeno je i vedení klubu. Je to práce všech kluků, kteří všech třicet devět kol podávají stabilní výkony. Neměli jsme zatím žádné velké výkyvy, když se prohrálo, tak jsme vzápětí zase vyhráli. Udělali jsme i nějaké vítězné šňůry a pokud byla série proher, tak byla minimální a krátká. V první čtvrtině jsme získali čtyřiadvacet bodů, ve druhé dvacet a ve třetí dvacet osm, což nás řadí v této třetí čtvrtině o bod za Slavii Praha na druhé místo v počtu získaných bodů. Spokojenost tedy je, ale nesmíme usnout na vavřínech, práce je pořád dost a čeká nás těžká poslední čtvrtina. Pak věřím, že i play – off z kvalitního výchozího postavení.

Když se podíváme na rozpis zápasů a výsledky, je vidět, že jste těžili hlavně z vynikajících výsledků v domácím prostředí, zatímco na ledech soupeřů jste tolik úspěšní zatím nebyli.

Bodový přísun bodů z domácích zápasů je nadstandardní, to se nepodaří každou sezónu. Prohrát doma jen jeden zápas bez bodového zisku z dvaceti utkání, to si myslím, že je unikátní. Je pravda, že v úvodu jsme měli velký problém se zápasy venku, ale řekl bych, že teď jsme to trošku srovnali a v té třetí čtvrtině už jsme vyhrávali a bodovali i venku. V tomto trendu bychom chtěli odehrát i poslední čtvrtinu základní části, která nám začne v sobotu.

Ano, čeká vás teď poslední čtvrtina, v níž se všichni vyhecují k maximálním výkonům, nejvíc asi soupeři, kteří jsou na hraně postupu do play – off nebo se snaží vyhnout záchranářským starostem. Zatím nikdo nemá nic jistého, ani na čele, ani na konci tabulky, jako to bývalo v minulých sezonách.

Celá soutěž je letos velice těžká a vyrovnaná, hrají ji kvalitní hráči a všechny týmy mají svou kvalitu. Samozřejmě to finále základní části je vždycky na doraz, protože všichni o něco hrají. Jsou mužstva, která se chtějí vyhnout sestupu, jsou mužstva, která hrají o předkolo a pak i třeba o čtvrtfinále play – off a co nejlepší postavení před vyřazovacími boji Chance ligy. Loni jsme měli něco nahráno a v závěru jsme pár bodů ztratili. Toho bychom se letos rádi vyvarovali a dohráli náročnou čtvrtou čtvrtinu kvalitně, s plným nasazením a s kvalitním bodovým ziskem.

Když se podíváme na poslední domácí zápasy, zmínil bych zápas se Vsetínem, kde jste v závěru byli pod tlakem, ale stále jste utkání měli pod kontrolou. Zatímco v utkání s Prostějovem měl závěr zápasu pod kontrolou soupeř...

Ano, bavíme se o dvou konkrétních zápasech. Ale všechny zápasy v této lize jsou hrozně složité a náročné. Ten výkon, který u nás předvedl Prostějov, s jakým kádrem a s jakou útočnou silou ve všech čtyřech formacích..., to mě napadá, že může být černý kůň soutěže. Pokud budou mít zdravé hráče, tak do útoku předvedli opravdu velmi silný výkon. My jsme se tomu bránili až do padesáté osmé minuty, ale pokaždé to nevyjde. I ten jeden bod má ze zápasu s takovým soupeřem svou cenu a zase nám to ukázalo určité nedostatky, na kterých musíme a budeme pracovat.

Plyne z toho poučení třeba nezačít příliš brzy bránit výsledek?

To není o tom, že bychom brzo bránili. Bylo to o tom, že soupeř nás přinutil k tomu, že jsme prostě bránit museli. Snažíme se samozřejmě hrát kvalitně do defenzivy, je to náš styl. Ale pokud je možnost útočit nebo hrát v útočném pásmu, tak ji samozřejmě využijeme a hrajeme tam. Jenže je to i o soupeři a Prostějov na nás zatlačil takovým způsobem, že jsme se do té defenzivy dostali a nakonec dvě minuty před koncem inkasovali vyrovnávací gól.

Víme a viděli to i diváci, že vás trápí menší počet obránců. Když se někdo zranil, museli jste hrát třeba jen na pět beků, někdy zaskočil i útočník Michal Vodný, teď máte k dispozici Patrika Fajmona z Brna. Blíží se konec přestupního období (31. ledna – pozn. red.), budete na to nějak reagovat?

Tak každý trenér by si přál mít širokou soupisku jak v útoku, tak v obraně. Ale zase se musíme dívat na finanční zabezpečení a možnosti, plus další věci. Ačkoli se tady všichni snaží, obrovsky pracují aby všechno klapalo a byli jsme konkurence schopní, tak pořád nějaké limity máme. Kádr máme úzký a teď je na delší dobu zraněný Jirka Hunkes. Když někdo jiný omarodí, tak vzniká situace, kdy jsme to opravdu tahali na pět beků nebo jsme hráli s výpomocí Michala Vodného v obraně. Teď jsme strašně rádi, že díky tomu, že juniorka Komety je v klidnějších vodách tabulky, mohla nám uvolnit Patrika Fajmona do obrany a Ivoše Sedláčka do útoku. Z univerziády se nám vrátí útočník Matěj Novák, ale bohužel kvůli dlouhodobému zranění musel sezónu ukončit obránce Filip Kovář. Snažíme se však s kádrem ještě udělat, co se dá. Na trhu je strašně úzký nebo spíš není vůbec žádný výběr. Všechny kluby Chance ligy se snaží mít v závěru soutěže co nekvalitnější hráče a ještě nám do toho vlétla druhá liga, kde o postup usilují a mluví o něm asi čtyři týmy a kvalitní hráče přetahují do druholigových mužstev. O to je to těžší.


  • Celý třebíčský tým pracuje příkladně a divákům nabízí spoustu emocí a zábavy.

  • Je tedy na pořadu dne posílení týmu ještě před závěrem přestupního termínu?

    Ano, povedlo se nám získat do obrany Petra Vodičku ze Sokolova. Je to obránce, který zná místní poměry, už u nás působil a podával zde velice slušné výkony. Vlastně oklikou přes Sokolov se po dvou letech vrací k nám do Třebíče. K týmu se připojí dnes (v pátek 20.1. - pozn. red.) a my věříme, že nám pomůže a že mu to tady u nás zase sedne. Má u nás vyřízeno hostování do 30.4. 2023. Je to trošku i náhrada za Jirku Hunkese, u kterého zatím nevíme, kdy se bude moct do sestavy vrátit. Patrik Fajmon si zase musí plnit povinnosti v Kometě, která teď má problémy hlavně v A – týmu, kde je zraněný Michal Gulaši a disciplinární trest dostal Holland. Patrik tak musí tento víkend strávit na Kometě a hrát proti Spartě a Karlovým Varům. Jsme proto rádi, že Vodu máme a můžeme na Slavii hrát na šest beků. Bohužel zranění Jirky Hunkese se nevyvíjí příznivě ani pro něj, ani pro nás. Musíme být trpěliví, jeho návrat zatím není otázka dnů. Samozřejmě víme, že máme jedenáct dnů do konce přestupního termínu a snažíme se kádr ještě zkvalitnit a rozšířit. Uvidíme, co se nám povede dotáhnout do konce, rozjednaného něco máme. Zatím to ale není v takovém stadiu, že bychom byli před podpisem. Nemůžeme si dovolit přivést dva tři hráče, přemýšlíme spíš nad nějakým trejdem nebo aby sem přišel hráč za rozumnou cenu. Budeme se snažit do poslední chvíle na tom pracovat.

    Na tom je vidět, že máte v paměti závěr loňské sezóny, kdy jste právě na úzký kádr ve vyřazovacích bojích dá se říct doplatili.

    Ano, loni jsme odehráli vynikající základní část a vypadli jsme ve čtvrtfinále play – off. Věřím, že letos jsme schopni úspěšnou základní část zopakovat a na play – off se nachystat líp. Naším cílem je dostat se letos přes čtvrtfinále a zahrát si semifinále. I když samozřejmě víme, že všechna mužstva v play – off budou velice kvalitní a bude to hodně složité. Loni jsme ale nasbírali nějaké zkušenosti a já mužstvu věřím. Vím, že je ještě předčasné o tom mluvit, ale na rovinu říkám, že pokud se do čtvrtfinále dostaneme, chtěli bychom přes ně přejít.

    Co je ale asi trošku zklamáním, je úbytek diváků, který však provází celou soutěž, prakticky všechny kluby. Jakoby si diváci během covidu odvykli chodit na stadiony a spokojili se jen s přenosy nebo onlajny. Právě pro Horáckou Slavii, která doma boduje velmi pravidelně, je to velká škoda.

    V tom hraje roli samozřejmě situace ve společnosti, to každý ví a rozebírat to víc nemá smysl. Druhá věc, která jde tak trochu proti nám, tak jsou termíny zápasů. My hrajeme doma strašně málo sobot. Myslím si, že kdyby tady hrál Prostějov v sobotu, přišlo by o nějakých čtyři, možná pět set diváků víc. Ukázalo se to v sobotních zápasech se Zlínem nebo v derby, která se také hrála o sobotách. Pondělní a středeční termíny nejsou pro diváky v této době tolik atraktivní. Hráči se snaží, podporu těch, co chodí vnímáme, kulisa na některých zápasech byla opravdu fantastická. Chtěl bych je pozvat do hlediště hlavně proto, že si myslím, že si to kluci za své výkony zaslouží. Sezóna nekončí a my bychom chtěli společně s diváky prožít ještě pár pěkných zápasů a večerů.

    Podobné články

    Rozhovory

    Trenérská dvojice Kamil Pokorný – Jaroslav Barvíř v Horácké Slavii končí. Potřebujeme změnu, shodli se

    před 2 dny
    Rozhovory

    Letos jsme měli nejvíce výkyvů, ale i tak považuju sezonu za úspěšnou, říká Kamil Pokorný

    21.03.2024
    Rozhovory

    Bittner: Čeká nás těžká série, ale chceme postoupit

    07.03.2024