Menu +

TRE-JIH 3:2 : Drama nekompromisně zakončil Hrbáček

Reportáže
Velmi očekávané derby mezi Třebíčí a Jihlavou se dle předpokladů stalo strhujícím duelem mezi rivaly první hokejové ligy. Domácí vstoupili do utkání bez respektu s jasným cílem zvítězit, ovšem silný soupeř jejich dvoubrankový náskok nakonec eliminoval, takže drama vyvrcholilo v prodloužení. V něm však hosté zahráli nedisciplinovaně – o nekompromisní závěr se postaral obránce Hrbáček. Horácká Slavia tak těsným rozdílem 3:2 přehrála Duklu, získala cenné dva body, zatímco hosté si po zásluze odvážejí bod jeden.
Sdílejte článek
 
14.kolo, sobota 2.11.2002
TRE TRE
3:2p1:0, 1:0, 0:2 - 1:0
JIH JIH
Statistiky
Branky a nahrávky: 16. Mocek (Kříž, Žiška), 39. Kaňka (Holý, Žiška), 63. Hrbáček (Mikulík) - 46:08 Říha (Dobrovolný), 47:05 Adamčík (Mareš). Rozhodčí: Kubeš - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 3150. Střely na branku: 48:27.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Neruda - Mocek, Kříž, Hrbáček, Klimeš, Fryauf, Polívka, Sedláček - Kaňka, Žiška, Holý - Mikulík, Oliva, Sklenář - Beroun, Dolníček, Vítek - Hrůza, Zahradník, Tokoš.
HC Dukla Jihlava: Sáblík - Malena, Ficenc, Dobrovolný, Vrábel, Šmarda, Zápotočný, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčik, Mareš, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Čachotský - Říha, Cmunt.

Komentář k zápasu

V brance domácích nastoupil tentokrát Stanislav Neruda, v brance hostí již tradičně Lukáš Sáblík. Oba se hned v úvodu předvedli: Neruda zlikvidoval nájezd Mareše, zatímco vzápětí Sáblík vychytal pěkný pokus Holého a Žišky. První výhodu přesilové hry Třebíčští nedokázali využít, hra se jim nedařila a prakticky Sáblíka neohrozili, neboť hosté kotouč příkladně vyhazovali. V polovině třetiny hra byla velice vyrovnaná, oba celky vycházely ze zabezpečené obrany a publikum si vychutnávalo rychlé útoky na obou stranách. Posléze se však hra zklidnila a navrch měli více hosté. Jejich tlak byl však eliminován oslabením v patnácté minutě, kdy si šel odpočinout na trestnou lavici Šmarda. Ihned po vhazování v útočném pásmu vyhráli domácí buly, obránce Kříž puk zpracoval, předal po modré Mockovi, který vyhledal nejvýhodnější pozici a prudkou bombou vymetl Sáblíkovu svatyni – 1:0. Hosté se nenechali vyvést z míry a tak do konce třetiny měl Neruda možnost několikrát předvést svoje nesporné kvality.

V úvodu druhé třetiny se pokoušel o úspěch jihlavský Vrábel a vzápětí i Čachotský, ale Neruda byl vždy na místě. Ani následné vyloučení Polívky hosté nezužitkovali, naopak si na Sáblíka vyšlápl Kaňka. Těsně poté, co Polívkovi skončil trest, však Neruda likvidoval rychlý a nebezpečný výpad Adamčíka a Mareše, kteří před něj vlétli naprosto osamoceni. Při vyloučení Zdráhala domácí předváděli příkladný tlak a Sáblík měl plné ruce práce. V polovině druhé třetiny tak měli více ze hry Třebíčští – navíc domácí publikum užuž chystalo ovace Žiškovi, kterému trestuhodně nahrál do jízdy přímo Sáblík. Žiška byl však tak překvapen takovou „spoluprací“, že nečekaný kotouč nestačil zpracovat. Hosté si lámali zuby na třebíčské obraně i při vyloučení Hrůzy a marně hledali recept, jak Nerudu alespoň ohrozit. Mezi domácími obránci se dokázal prosadit snad jen Oldřich Bakus, ale Neruda jeho pokus s přehledem vykopl. V protiútoku sice kotouč skončil za Sáblíkovými zády, ale gól nebyl uznán, což popudilo některé domácí fanoušky tak, že nesportovně naházeli na led smetí. V devatenácté minutě však domácí publikum oslavovalo naostro: po vhazování po Sáblíkově levici byl puk zavezen za bránu, přihrávky se ujal Holý, lehce nahodil na Sáblíka, ten pouze vyrazil a skákající kotouč doklepl do sítě Kaňka – 2:0.

Úvodní buly třetí třetiny bylo opožděno pro změnu „díky“ jihlavským fanouškům, kteří led zasypali odpadky. Nabídnutou přesilovku domácí zcela promarnili. Iniciativu tak postupně přebírali hosté, což nakonec ve 47. minutě korunovali úspěchem: Neruda hokejkou nedosáhl na puk, který dopředu vyslal Dobrovolný a najíždějící Říha byl rychlejší – 2:1. Polovina třetiny opět byla rozkouskována díky nepořádku na ledě, což však rozdrobilo nastupující převahu Dukly. Ta se však ještě ve 48. minutě gólově prosadila, kdy přesnou přihrávku Mareše zpoza brány usměrnil za Nerudu Adamčík a bylo vyrovnáno na 2:2. Domácí se tak dostali z tempa a raději důsledně zabetonovali obranu, než aby riskovali obrat v zápase, neboť Dukla v těchto chvílích byla na koni. Vše tak spělo do závěrečného prodloužení.

V pětiminutovém prodloužení ve čtyřech na obou stranách se Dukla nechala dvakrát vyloučit – mimo jiné i díky chybnému střídání - tudíž síly na ledě se změnily dle pravidel v poměru pět na tři ve prospěch domácích. Ti nekompromisně hosty uzamkli v obranném pásmu, Mikulík stojící za brankou zpracoval puk a našel na modré obránce Hrbáčka - ten takticky vyčkal až se před Sáblíkem otevře skulinka a nekompromisní dělovkou rozhodl drama ve prospěch Třebíče.





Ohlasy trenérů

Petr Vlk (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): „Nebyli jsme v úvodu dost důrazní a hráli jsme dost zakřiknutě, tudíž ten bod, který jsme uhráli, je pro nás dobrý. Když už jsme se dostali do prodloužení, tak pro nás byla veliká chyba to špatné střídání.“
Milan Chalupa (SK HS Třebíč): „Naše předsevzetí, co jsme chtěli hrát – to jsme více než dvě třetiny plnili. Vytvářeli jsme tlak v útočném pásmu, nenechali jsme soupeře tvořit ve středním pásmu. Nějaká ta chybička se vloudila, ale vynikající Neruda se vyznamenal a vychytal především v první třetině samostatné nájezdy. Díky němu jsme hráli s čistým kontem. Bohužel ta nešťastná chyba při vyhození nás srazila dolů, kluci ztratili koncentraci a přestali hrát – jenom jsme se bránili. Když to mám shrnout: dva body jsou pro nás zasloužené.“

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024