Menu +

Drama v Sokolově se šťastným koncem! Tři body vystřelil Šťovíček

Reportáže
Vstup do kalendářního roku 2022 Horáci zvládli. V Sokolově to sice nebylo nic jednoduchého, ale tři body nakonec putují na Vysočinu. Zejména díky podařené první třetině, ve které se prosadili Václav Krliš a Lukáš Nedvídek. Ve druhém dějství přidal třetí zářez Martin Šťovíček. Domácí poté sice snížili na rozdíl jediné branky, ovšem fenomenální Pavel Jekel jim víc nedovolil. I proto berou svěřenci hlavního trenéra Pokorného tři body.
Sdílejte článek
 
33.kolo, pondělí 3.1.2022
SOK SOK
2:31:2, 0:1, 1:0
TRE TRE
Statistiky
Branky a nahrávky: 7. Hašek (Tomi, Jiskra), 42. Šmerha (Tomi, T. Rohan) – 4. Krliš (Nedvídek, Poizl), 12. Nedvídek (Krliš, Hunkes), 37. Šťovíček (L. Bittner, Střondala). Rozhodčí: Zavřel, Pilný - Coubal, Horažďovský. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 502. Střely na branku: 24:19. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.
Sestavy
HC Baník Sokolov: Neužil – Klejna, J. Novák, Vodička, D. Zeman, Seemann, J. Pohl, Popela – Jurčík, Jiskra, Tomi – Šmerha, Kverka, Kuťák – Prymula, Hašek, D. Přibyl – Vracovský, T. Rohan, Prošek.
SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Mlčák, Hunkes, L. Forman, M. Furch, Poizl, Tureček, Zukal – Šťovíček, L. Bittner, Střondala – Krliš, Nedvídek, D. Sklenář – M. Zabloudil, Vodný, Gajarský – Křehlík, D. Michálek, Ferda.

Komentář k zápasu

První zápas kalendářního roku 2022 začal v Sokolově opatrně. Ani jeden z týmů nechtěl udělat zbytečnou chybu, která by soupeři darovala vedení. Přesto se na první branku nemuselo čekat dlouho. V čase 03:26 obkroužil Neužilovu klec Lukáš Nedvídek, který adresoval přesný pas do mezikruží Václavu Krlišovi a ten otevřel skóre. Další příležitost měl o minutu později Šťovíček, jeho ránu však brankář Sokolova vytáhl nad branku svou vyrážečkou. Následovalo vyloučení Radima Ferdy a první přesilovka Sokolova v zápase. Úvodní minutu oslabení sehrála Třebíč velmi dobře, neboť Sokolov se během ní nedostal ke střele. Ale i tak Baník početní výhodu nakonec zužitkoval. Postarala se o to rána z hole Vojtěcha Tomiho. Nejproduktivnější hráč domácích využil toho, že Pavel Jekel měl zakrytý výhled a svou střelu namířil přesně. Radost na tvářích sokolovských fanoušků však nevydržela dlouho. Konkrétně do 12. minuty. V té vyrobila obrana domácích pořádnou hrubici, kterou potrestal před bránou neobsazený Lukáš Nedvídek. Opět srovnat mohl Tomáš Vracovský. Člen čtvrtého sokolovského útoku pálil nebezpečně z kruhu, ale Pavel Jekel se proti jeho ráně stihl přesunout včas. Poslední velkou šanci viděli diváci v devatenácté minutě. Jejím hlavním aktérem byl David Michalek, který si Jakuba Neužila položil, ale svůj pokus už v těžké pozici nedokázal zvednout nad jeho beton. I tak mohly jít bílé hvězdy do kabin spokojenější.

Druhé dějství odstartovalo tlakem Třebíče. Hned v první minutě se totiž do slušného zakončení proháčkoval Tomáš Křehlík, jenže jeho rána svůj cíl nenašla. O chvíli později nahazoval nebezpečně rutinér Jiří Hunkes, načež Hunkesův projektil tečoval těsně před Neužilem Zabloudil – mimo. Poté se osmělil Sokolov. Jako první v jeho barvách zahrozil Ondřej Jurčík, který najížděl z levé strany na Pavla Jekela, avšak třebíčský brankář si dobře povyjel a ránu domácího útočníka zneškodnil. Byl to první z veledůležitých Jekelových zákroků během druhé třetiny. Ty další přišly při velkých příležitostech Filipa Kuťáka, kdy už mnozí domácí fanoušci zvedali ruce nad hlavu. Předčasně. V následné přesilovce Západočechů byl agilní zejména Tomáš Šmerha. Produktivní útočník vyslal na třebíčskou svatyni hned několik pokusů. Neujal se ani jeden z nich. Nutno říct, že opět velkou zásluhou bezchybného Jekela. Zvýšit vedení Horáků mohl Dominik Sklenář, jenž se dral do samostatného úniku. Byl ale tísněn domácími beky, což mu sebralo tolik potřebný klid na zakončení. I tak se ale náskok bílých hvězd znásobil. Když Ladislav Bittner vybídnul přesnou přihrávkou ke skórování Martina Šťovíčka, nebylo co řešit. Třebíčská pětadevadesátka zamířila přesně do protipohybu domácího brankáře. Byl to jediný gól padnuvší ve druhém dějství. Před tím třetím si tak borci v bílém hýčkali náskok dvou branek.

Závěrečná dvacetiminutovka nabídla domácím hned zkraje početní výhodu. Dlouho to sice vypadalo, že ji parta Martina Štrby nechá ležet ladem, ale nakonec se Sokolovští přece jen radovali. Celou akci rozjel Vojtěch Tomi, který naservíroval přesnou přihrávku na hůl Tomáše Šmerhy, jenž se střelou na vzdálenější tyč nemýlil. V té chvíli zbývalo do konce základní hrací doby osmnáct minut. Tedy dost času na to, aby se Baník pokusil o zvrat v zápase. To se také stalo, neboť Západočeši vyvinuli místy až enormní tlak. Obranná hra Třebíče však byla dostatečně pevná a neprostupná. Mnohdy i za cenu vlastního sebeobětování. Řada střel mířících na Pavla Jekela totiž skončila na chráničích obětavě hrajícího týmu. Když už něco prošlo, zaúřadoval muž v masce. Posledním zoufalým pokusem o vydolování bodového zisku byla pro Sokolov hra bez brankáře. K té se Baníkovci odhodlali minutu a půl před koncem. V jednu chvíli si sice Pavel Jekel musel připadat jak na střelnici, protože na něj létala jedna rána za druhou, on ale nepovolil. A tak putují všechny tři body za vítězství 3:2 na Vysočinu.

Autor reportáže Pavel Mandát





Ohlasy trenérů

Martin Štrba – HC Baník Sokolov: Měli jsme špatný start do zápasu, první třetina byla katastrofální, vůbec jsme neplnili to, co jsme si řekli. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, bohužel jsme v ní ale dali jen jeden gól a potom už si to Třebíč pohlídala. Její výkon byl vynikající, hrají systémově od první do poslední minuty. Nám se toto daří venku, ale na domácí půdě jsme katastrofální. Vůbec nevím, čím to je, že nezopakujeme i doma dobrý výkon z venku. Musíme si to novu rozebrat, protože body z domácího hřiště nám chybí.

Jaroslav Barvíř – SK Horácká Slavia Třebíč: Věděli jsme, že nás dnes čeká strašně těžký soupeř. Chtěli jsme hlavně hrát ve výborném pohybu a vrátit se ke hře, která nám přinášela úspěchy, tedy k jednoduchosti a dodržování systému. To se nám dařilo hlavně v první třetině, kterou jsme odehráli opravdu výborně, a eliminovali jsme domácí tým. Od druhé třetiny už to bylo horší, bylo těžké ukočírovat nažhavené hráče. Hru jsme v této části zápasu na náš vkus až moc otevírali, naštěstí jsme ale vedli už 3:1. Na konci druhé třetiny jsme udělali taktickou chybu a špatným střídáním jsme dali soupeři naději na snížení. To Sokolov využil pár vteřin před koncem tohoto oslabení, které jsme jinak odehráli velice dobře. Zbývalo osmnáct minut, které jsme ale chtěli za každou cenu urvat v náš prospěch. Soustředili jsme se na obranu a tato taktika nakonec slavila úspěch, takže máme tři body. Jsme za ně velice rádi a moc si vážíme toho, že jsme přerušili sérii proher. Teď musíme dobře zregenerovat a připravit se na domácí středeční zápas s Prostějovem. S vítězstvím nám i ta dlouhá cesta domů snad uteče lépe. Dnes jsme na lavičce postrádali kvůli zdravotnímu problému Kamila Pokorného, takže ho zaskočil David Dolníček. Celá kabina ale hlavního trenéra zdraví a přeje mu rychlé uzdravení. Dnes jsme hráli tak trochu i za něj.

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024