Menu +

Bílé hvězdy na úvod play - off těsně padly

Reportáže
T ř e b í č - Horácká Slavia v úvodu vyřazovacích bojů nestačila v taktické bitvě na svého soka ze Sokolova a i přes střeleckou převahu nedokázala urvat první vítězství. Skóre se měnilo až na samém konci první periody, kdy bílé hvězdy inkasovaly gól do šatny. Těsně před hvizdem znamenajícím konec úvodní dvacetiminutovky totiž tečoval Jeřábkovu tvrdou ránu Jaromír Kverka a nečekaně tak svůj tým poslal do vedení. Srovnat se Třebíči podařilo až v jednapadesáté minutě, kdy si Adam Gajarský nabruslil do kruhu a přesnou ranou rozradostněl přihlížející diváky. Hned vzápětí ale odpověděl Daniel Přibyl, který si dojel svou vlastní střelu a rozhodl o vítězství hostujícího celku.
Sdílejte článek
 
, čtvrtek 10.3.2022
TRE TRE
1:20:1, 0:0, 1:1
SOK SOK
Statistiky
Branky a nahrávky: 51. Gajarský (Hunkes, Šťovíček) – 20. Kverka (Radek Jeřábek, J. Konečný), 52. D. Přibyl (Kverka, J. Pohl). Rozhodčí: Cabák, Jaroš – Dědek, Kráľ. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1711. Střely na branku: 33:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Hunkes, Mlčák, M. Furch, L. Forman, Tureček, Poizl, Zukal – Psota, L. Bittner, Šťovíček – Havlát, Nedvídek, Vodný – D. Sklenář, Gajarský, Meluzín – Ferda, D. Michálek, Krliš.
HC Baník Sokolov: A. Beran – Radek Jeřábek, J. Pohl, Kadeřávek, J. Novák, Klejna, Vodička, A. Rulík – D. Přibyl, Kverka, J. Konečný – Tomi, Vrhel, Jurčík – M. Sloboda, Hašek, T. Jandus – V. Bílek, T. Rohan, Vracovský.

Komentář k zápasu

První kolo čtvrtfinále play off mezi Třebíčí a Sokolovem začalo poměrně jednoznačně. Hned z kraje zaznamenal šanci Bittner, který si našel střeleckou příležitost v mezikruží. Beran jeho střelu vyrazil betonem.

Do tlaku se následně dostal hostující Sokolov, který z něj do konce třetiny neustoupil. Vysílal na bránící Třebíč jeden útok za druhým. V šesté minutě dostal na modrou nabito Kverka, v sedmé pak otestoval Jekelovu pozornost Kadeřávek - oba neúspěšně.

Třebíčské nepřesnosti v rozehrávkách a přihrávkách jen pomohly rozdmýchat oheň pod kotlem sokolovské letky. A i když se domácím povedlo dostat puk do útočného pásma, žádný velký tlak se nekonal. Pár jiskřiček sice vyletělo, oproti sokolovským útokům jich však bylo jako šafránu.

V jednu chvíli se k puku odraženému před Berana dostal Michálek, který měl dost prostoru i času střílet. Ten však tuhle možnost prováhal. Za zmínku také stojí střela Jana Mlčáka, který ve 14. minutě zápasu pálil jedovku těsně vedle sokolovské svatyně. Ten, kromě tohoto kousku, zblokoval i několik nepříjemných sokolovských střel. Šanci zakládal i Tureček, který se přihrávkou od modré snažil najít Vodného, ani tento pokus však nevyšel.

Zbytek už patřil tlaku hostí, který se zúročil v poslední vteřině, současně se sirénou značící konec první periody. Autorem gólu byl Jaromír Kverka, který před bránou šikovně tečoval Jeřábkovu prudkou střelu z pravého kruhu. 0:1.

V druhé třetině byla Třebíč o poznání živější a nebezpečnější. Hned z kraje třetiny poslal střelu na Berana Poizl od modré. Tu se pak ještě snažil do brány dorazit Hunkes, ale ke kotouči se nedostal.

Ve 22. minutě se pak Berana snažil obelstít Sklenář, který si s kotoučem objel branku ve snaze nalézt skulinku u vzdálenější tyče. Beran se ale včas přesunul a lišácké zakončení za svá záda nedopustil. Ve 24. minutě si pak do střelécké pozice nabruslil Nedvídek, jehož nahození z mezikruží zapadlo přesně do Beranovy lapačky.

Ještě v té samé minutě letěla na Berana další nepříjemná střela z hole Adama Gajarského. Ten bleskově zpracoval vybojované buly a kotouč poslal prudkou ranou přímo na bránu. Neúspěšně.

První přesilová hra dnešního utkání patřila domácím. Ve 26. minutě se na trestnou posadil Petr Hašek za podrážení. Třebíčští, vědomi si své velké šance na vyrovnání, se semkli kolem obranného valu sokolovských. Na bránu opakovaně nahazoval Poizl od modré. Beraní beton byl však v pohotovosti a Poizlovy snahy vyrazil do rohu hřiště. Zbytek přesilovky si hosté pohlídali a kotouč se jim dařilo vyhazovat daleko od vlastní brány.

Další přesilovka pro domácí na sebe nenechala dlouho čekat. Drama sílilo a dění na ledě dostávalo vskutku bojovný ráz. Ve 28. minutě zůstal ležet sokolovský Klejna, ke kterému musel být povolán klubový lékař. Nakonec opustil ledovou plochu po svých, rozhodčí po tomto incidentu nikoho nevyloučili. Což ale zvedlo mandle Sokolovským. Ještě v té samé minutě putoval na trestnou Kverka za podrážení.

Další šance na třebíčské vyrovnání. Jenže tahle přesilovka se domácímu týmu vůbec nepovedla. Jistě za to mohla i značná snaha sokolovských nedovolit domácím lautr nic. Hned z počátku přesilovky vyhodili kotouč přes všechna pásma a následně neprodyšně uzamkli to střední. Jediná vlaštovička vyletěla z hole Hunkese ve 30. minutě, s ní však Beran neměl žádnou velkou potíž.

Zato na druhé straně potíže byly. Sokolovští se v oslabení přelili až před Jekela. Jurčík pálil, třebíčský golman však vysekl skvělý zákrok a uchránil svůj tým před dalším zvýšením.

V 32. minutě si pak přesilovou hru zkusili i hosté. Erika Meluzína poslal pruhovaný muž na trestnou za sekání. Sokolovští si pohrávali s třebíčskou obranou a tvořili si střelecké pozice. Zahrozil znovu Kverka, i Vracovský to zkusil od modré. Všechny střely skončily v lapačce Pavla Jekela.

Domácí své šance na vyrovnání nevzdávali. V 37. minutě poslal bombu na bránu Michálek, Beran ji ale vyrazil betonem. Do kabin se tedy šlo za nezměněného skóre.

I třetí třetina začala ve znamení domácího tlaku na vyrovnání. Ve 43. minutě k němu opravdu neměl daleko kapitán Bittner, který se v brankovišti snažil za Berana uklidit odraženou střelu. Nakonec se mu to ani na dvakrát nepovedlo. Navíc si za bránou vjel do vlasů s bránícím Jeřábkem a dvojí vyloučení za hrubost bylo na světě.

Hra 4 na 4 se odvíjela stylem "nahoru - dolů". Další velkou šanci v ní zaznamenal Kverka, který se dostal do úniku za obranný val Třebíče. Forman se musel rychle vracet a pracně zachraňovat situaci. Díky němu se Kverka ke střele nedostal.

Jen půl minuty se hrálo v plném počtu na obou stranách, než přišlo další podrážení od hostí. Tentokrát si na trestné poseděl Tomáš Jandus. Ani v téhle domácí přesilovce jsme toho moc neviděli. Na jejím počátku sice pálil Psota - ale trefil jen prvního clonícího hráče před sebou. Ten na nic nečekal a poslal puk co nejdál od svatyně hostí.

Ve zbytku vlastní přesilovky se třebíčští museli znovu bránit sokolovským náletům. I domácím fanouškům bylo jasné, že z téhle přesilovky vyrovnání nebude.

Z té další už ale přišlo! Ve 49. minutě proběhlo další vyloučení na hostující straně a domácí přesilovka byla tentokrát úspěšná. Berana nejprve pozlobil Sklenář střelou od pravého mantinelu. S tou si sokolovský golman poradil. V 50. minutě se však kotouče ujal Adam Gajarský, číhající na přihrávku u levého mantinelu. S ním na hokejce si pak povyjel do výhodnější pozice a šikovně vymetl rožek sokolovské brány. 1:1.

Salva radosti na ochozech KHNP arény však netrvala dlouho. V následující minutě přišla blesková odpověď hostí. Kverka se znovu urval domácí obraně a posunul kotouč na Přibyla, který mu byl šikovně po boku. Jeho střelu Jekel vyrazil před sebe, Přibyl ji však dokázal dobruslit a zamést do odkryté brány. 1:2.

Zbytek zápasu se nesl v zoufalé snaze domácích o druhé vyrovnání, které si přála i bouřící aréna. Sokolov však cítil, jak blízko je prvnímu cennému vítězství. Přes jeho tuhou obranu se domácím špatně prokousávalo.

Naopak v 52. minutě musel domácí bek Hunkes řešit nemilou stuaci s hostujícím Bílkem. Ten nabral rychlost a směr a s navýšením na hokejce se vyřítil přímo na Jekela. Zkušený třebíčský zadák mu zakončení nedovolil.

Na druhé straně se v 54. minutě přecijen dostal ke střele Meluzín, který prokličkoval mezi beky a dostal se až před Berana. Jeho střela však na skóre nic nezměnila.

A stav utkání zůstal nezměněn i přes domácí využití možnosti power play. Dnešní vítězství tak po právu patří Sokolovu.

Autor reportáže: Lucie Strnadová



M. Strba a K. Pokorny po utkání TRE - SOK 1:2



Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný – SK Horácká Slavia Třebíč: V první třetině bylo vidět, že nebyla moc výhoda začínat na domácím ledě. Hráči byli nervózní a dolehlo to na ně. Soupeř měl několik nepříjemných situací v našem obranném pásmu. Nakonec se mu ujala střela v poslední vteřině třetiny, což nám na psychice taky nepřidalo. Od druhé třetiny jsme hráli slušně, kluci začali víc bruslit a vyhrávat souboje. Bohužel jsme neproměnili šance, tyto zápasy se hrají na málo gólů. Proto je potřeba proměnit šance a že jsme je měli... Nám se to povedlo až po tlaku ve třetí třetině v přesilové hře. Bohužel jsme ihned po vstřelené brance udělali obrovskou chybu. Lidi nás začali hnát a my jsme na chvilku uhnuli z našeho systému a okamžitě jsme byli potrestaní. Pak už to byla křeč a snaha dovést ten zápas do remízy. Nepovedlo se to a soupeř vede 1:0. Zítra je nový den a my musíme hrát minimálně tak, jak jsme hráli druhou a třetí třetinu, a stav dorovnat. Soupeř má silné beky, ale pár dorážek jsme měli, párkrát puk gólmana trefil, ani nevěděl jak. Nemyslím si, že tady byl problém. Problém byl v první třetině, kdy jsme neunesli tíhu toho zápasu a chtěli jsme až moc, jenže hlavy byly jinde. Zítra musíme pokračovat ve výkonu ze druhé a třetí třetiny a být produktivnější. Nic měnit nebudeme, je důležité dobře zregenerovat, dobře se najíst, dobře se vyspat a zítra do toho jdeme znovu od stavu 0:0. První zápas není klíčový, ale je důležitý. Nám nezbývá nic jiného než zítra zabrat a zlepšit produktivitu.

Martin Štrba – HC Baník Sokolov: Jsme rádi, že jsme zvládli první utkání. S Třebíčí jsme hráli vyrovnané zápasy už v základní části, bohužel se nám nepovedlo ani jednou bodovat. Jsme rádi, že se to povedlo teď, udělali jsme první krok ve velice těžké sérii, Zítra nás čeká nový den a nový zápas. Měli jsme přípravu, videa, jestli hrajeme doma nebo venku, je asi jedno. I když teď před diváky, kteří udělali výbornou atmosféru, domácí prostředí může být výhoda... Doufám, že hodně lidí přijde i v Sokolově. Play off je svátek, konečně ně něj můžou a přišli lidi, zápas byl výborný a mohl se jim líbit. Pro domácí by bylo lepší, kdyby vyhrál jejich tým, ale jsem rád, že jsme to byli my. Důležitý byl náš první gól v poslední vteřině první třetiny. Pak také to, že po inkasovaném gólu jsme hned v dalším střídání dali druhou branku. Pak už jsme to ubojovali a plán hráči dodrželi od první do poslední vteřiny. Uvidíme, co přinese druhý zápas.

Fotogalerie Zobrazit všechny fotografie


Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024