Menu +

Horácká Slavia na svém ledě po bojovném výkonu srovnala stav série se Sokolovem

Reportáže
T ř e b í č - Bílé hvězdy díky aktivitě v úvodu periody skórovaly už ve druhé minutě. Adam Gajarský si proklestil cestu až k Beranovi, a přestože byl faulován, tak dokázal v pádu zakončit. Vyrovnat se soupeři podařilo v oslabení, kdy se trefil v úniku Marek Sloboda. Adam Gajarský byl ale dnes střelecky při chuti a střelou z hranice kruhu znovu poslal bílé hvězdy do vedení. Baník ještě stačil srovnat krok, když přihrávku přes šířku kluziště poslal do sítě Jaromír Kverka, ale na trefu Vojtěcha Střondaly už nedokázal odpovědět nikdo z hostů. Vítězství domácího celku a také srovnání série na 1:1 navíc pečetil Michal Vodný.
Sdílejte článek
 
, pátek 11.3.2022
TRE TRE
4:22:1, 0:1, 2:0
SOK SOK
Statistiky
Branky a nahrávky: 2. Gajarský (Tureček, Jekel), 13. Gajarský (Vodný, Tureček), 41. Střondala (Vodný, Poizl), 60. Vodný – 9. M. Sloboda (T. Jandus), 22. Kverka (Jurčík, D. Přibyl). Rozhodčí: Čech, Květoň – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1819. Střely na branku: 38:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Hunkes, Mlčák, M. Furch, L. Forman, Tureček, Poizl, Zukal – Psota, L. Bittner, Šťovíček – Střondala, Nedvídek, D. Sklenář – Gajarský, Vodný, Meluzín – Ferda, D. Michálek, Krliš.
HC Baník Sokolov: A. Beran – Radek Jeřábek, J. Pohl, Kadeřávek, J. Novák, Vodička, Klejna, A. Rulík – D. Přibyl, Kverka, J. Konečný – Tomi, Vrhel, Jurčík – M. Sloboda, Hašek, T. Jandus – V. Bílek, T. Rohan, Vracovský.

Komentář k zápasu

Do druhého čtvrtfinálového kola vytáhli třebíčští všechny své hvězdné síly. První střely na bránu patřily sice sokolovským, Jekel v třebíčské svatyni jim ale nedal šanci. Hned nato se však karta obrátila stejně jako směr hry. Autorem prvního důvodu k horácké radosti se stal Adam Gajarský, který u levého kruhu sebral puk a ladným obloučkem si najel na bránu. I když cestou schytal faul od soupeře, v letu dokázal zamést kotouč za Beranova záda. 1:0.

Třebíčští nechtěli ponechat nic náhodě, poučeni z posledního utkání, kde drobná chyba znamenala rychlou otočku a velký smutek. Utáhli tedy obranu a dál tlačili na Sokolov ve snaze navýšit svůj náskok.

Ve druhé minutě pálil na Berana Šťovíček, který dostal nabito od Psoty - nakonec narazil na Beranův beton. O pár vteřin později se Šťovíček znovu dostal do střelecké pozice, tentokrát to na Berana zkusil z otočky - neuspěl ani tentokrát.

Ostřelovaná pokračovala jedovatou střelou Poizla, ani ta se neujala. Ve 4. minutě poslal střelu na bránu Erik Meluzín. Odražený kotouč poskakoval v brankovišti, ale žádná z horáckých hokejek se k němu nedostala včas. Na druhé straně se ocitl v šanci Jurčík, jehož teč střely od modré nakonec prošla těsně kolem tyče.

Sokolovské jako by trochu zaskočil nástup čtvrtfinálového rivala. Aby ne, byl to zcela jiný nástup než ve včerejším zápase. Není divu, že už v první periodě nabíraly přenice na obrátkách. V 5. minutě zápasu proběhla pře mezi domácím Michálkem a hostujícím Rohanem, rozhodčí ji nakonec nechali vyšumět. První vyloučení však bylo na spadnutí. Přišlo v 7. minutě, kdy byl za hákování vyloučen sokolovský Jurčík. Třebíčští už tou dobou měli za sebou minutu hry v početní výhodě, která kromě tlaku žádné zvraty nepřinesla.

První domácí přesilovka už zvrat přinesla, byť poměrně překvapivý. Horáci se na puku drželi statečně. Stačila však jedna chyba, nepřesně trefený kotouč a karta se rázem znovu obrátila. Jako první se v situaci zorientoval Tomáš Jandus, který s kotoučem na hokejce zavelel k útoku, doprovázen Markem Slobodou, kterému kotouč posunul. Ten pak z pravého kruhu mířil přesně na růžek Jekelovy brány a pro svůj tým i věrné fanoušky vystřelil vyrovnání. 1:1.

Sokolov se dostal do ráznějšího tempa, Třebíč se však nevzdávala. Ve 12. minutě znovu zaúřadoval Adam Gajarský. S kotoučem na hokejce si nabruslil těsně kolem mantinelu, umně proskočil mezi dvěma bránícími sokolovany a přesnou střelou z mezikruží urval vedení znovu na horáckou stranu. 2:1.

Stav pak zůstal nezměněn až do konce třetiny, a to i přes vyloučení Vracovského za nedovolené bránění ve 13. minutě. V této přesilovce byl nejblíže navýšení Poizl, který poslal svou klasickou dělovku od modré. Mladý Beran si s ní ale poradil. I Sokolovská snaha o vyrovnání byla lichá. Nejblíže byl v 19. minutě Konečný, který se s kotoučem dostal až před Jekela, toho však přelstít nedokázal.

Poslední vyloučení třetiny bylo zároveň první pro domácí tým. Na trestnou zamířil David Michálek za sekání. Třebíčští se v závěru třetiny sokolovskému tlaku na vyrovnání ubránili.

Druhá třetina začala dohrávanou přesilovkou hostujícího týmu. Ten si nenechal svou šanci na vyrovnání utéct. Uzamkl Horáky v pásmu a šikovně kombinoval. Pár vteřin před koncem poslal Vojtěch Tomi přihrávku na pravý kruh, kde číhal Jaromír Kverka. Ten neváhal a zužitkoval ji přesnou střelou mezi Jekelovy betony. 2:2.

Zbytek druhé třetiny sice zůstal bez gólu, i přesto bylo na co se dívat. Ve 22. minutě došlo k vyloučení sokolovského Rulíka za sekání. Hostům se v přesilovce dařilo vyhazovat kotouč na druhou stranu hřiště - ten se ale vrátil zpátky a to znovu na holi Adama Gajarského. Ten mířil na hattrick a hledal skulinku mezi betony. Beran sklapnul včas.

Ve 27. minutě musel hasit požár před třebíčskou bránou Jekel. Sokolovským se povedlo dostat třebíčskou obranu pod tlak, Bílkovo zakončení si nakonec cestu za Jekelova záda nenašlo.

Na ledě se značně přitvrdilo a rozhodčí museli několikrát roztrhávat bandu rváčů. Ve 27. minutě zápasu pak přišlo hromadné vyloučení za hrubost. Na trestné si za třebíčské bojovníky odpočinul Poizl se Sklenářem a na sokolovské straně chladl Jandus. Třebíčská obrana tuhle zkoušku přestála i přes nepříjemnou šanci Jaromíra Kverky, kterou zneškodnil Jekel.

Hra se pak rychle přelévala, často se přerušovala. Šancemi jiskřilo na obou stranách, ale oba golmani byli pevně rozhodnuti zůstat nepropustní. Ve 33. minutě se sám před bránou sokolovských ocitl Bittner, ale na Berana nevyzrál. Zkoušel to i Nedvídek - bohužel, těsně vedle. Na druhé straně to na Jekela zkoušel znovu Konečný - znovu neúspěšně.

Ve 35. minutě došlo k vyloučení Petra Vodičky, domácí přesilovka však byla z těch horších, které jsme dnes viděli. Překombinovaná, bezzubá a pro Sokolov snadno bránitelná.

V 38. minutě pak na Berana vypálil Mlčák, odraženou střelu ještě dorážel Meluzín, ale za Berana ji neprotlačil. Ve 39. minutě pak na Beranovy nervy zahrál Psota. Ten s kotoučem na holi objel sokolovskou branku a zkusil zakončit k tyči. Už už cpal puk pod beton nepřítele - když tuhle slibnou šanci zhatil Beraní kop a vyhození branky z jejího postavení.

I ze druhé třetiny si jeden z týmu nesl do té další početní výhodu. Tentokrát to byl tým domácí. Ve 39. minutě hry byl totiž vyloučen sokolovský golman právě za vykopnutou branku a zdržování hry. Tím tak poslal svůj tým do oslabení. Závěrečný tlak domácích, kdy se ke střele dostal Střondala i Psota, udržel.

Pak ale přišla třetí třetina a v jejím úvodu třebíčská přesilovka. Horáci se tentokrát drželi statečně a nakonec i úspěšně. Michal Vodný našel přihrávkou z kruhu na kruh hůl Vojty Střondaly - ten pak mířil přesně a než se Beran v bráně stihl přesunout, síť za jeho zády se rozvlnila třebíčskou radostí. 3:2.

Tohle vedení už si Horáci rozhodli pohlídat, ať to stojí, co to stojí. Brzy to stálo vyloučení Matěje Psoty za podrážení - ve 43. minutě zápasu.

Třebíčská obrana se sokolovským tlakem tentokrát nenechala vyvést z míry. Nejen, že se jí dařilo mít pásmo pod kontrolou a vyhazovat gumový nesmysl daleko od třebíčské svatyně. Po chybě sokolovských došlo dokonce i k útočnému přečíslení, do kterého se vydal Michálek s Ferdou. Poslední přihrávka však nevyšla podle představ a tak se hra vrátila před bránu Jekela.

Ve 47. minutě zahrozilo vyrovnáním na druhé straně. Sokolovský předák Přibyl zkusil štěstí z odrazu a jen málo chybělo, když se puk odrazil od bránícího Vodného k brance. Pavel Jekel měl co dělat, aby tuhle piškuntálii zneškodnil.

Ve 48. minutě chyboval v rozehrávce Rohan, čehož šikovně využil Vojta Střondala, který ale tváří v tvář Beranovi přestřelil. Hned vzápětí měl možnost to napravit vítěznou přihrávkou na Nedvídka. Přihrávka skvělá, zakončení už tak slavně nedopadlo.

Bylo znát, že sokolovští jsou pod velkým tlakem a nervy tečou jako kaše z kouzelného hrnečku. Vytekly dokonce natolik, že došlo k dalšímu vyloučení Adama Berana, strážce sokolovské branky. Po nahození do pásma se vrhnul z brány střemhlav až před modrou čáru a zalehl kotouč, na který si brousil hokejku rozjetý Ferda. Ten skončil nakonec v sokolovské bráně místo puku, se sokolovským obráncem na zádech.

Přesilovku si sokolovští pohlídali. Dařilo se párkrát vyhodit kotouč z pásma a nepodlehli ani tlaku který přišel následovně. Ke střele se dostali Střondala, Poizl, Psota i Bittner - Beran však svůj tým podržel a udržel sokolovské šance nad vodou.

Zbytek zápasu se nesl v duchu divokého boje o vyrovnání stavu ze strany hostí. V 52. minutě byl velmi blízko Konečný, kterému přesným pasem nabil Přibyl přímo před bránu. Na poslední chvíli jeho střelu zablokovala horácká hokejka.

Když se zdálo, že tlak nemůže být větší, zavřel Sokolov Třebíč do obranného pásma ještě nesmlouvavěji. Domácím obráncům se dařilo držet hostující celek v krajích hřiště a nedat jim možnost dostat se před bránu. Ferdovi se nakonec podařilo i vyhodit puk z pásma.

V posledních dvou minutách se o rozruch ještě postaral třebíčský útok. Nebezpečná dělovka z hole obránce Furcha našla neomylně Beranovu bránu. KHNP aréna už vítězně zvedala ruce nad hlavu - kotouč ale nakonec zazvonil o břevno a odrazil se zpátky před branku. K dorážce se ještě dostal Nedvídek, ale Beran už si situaci pohlídal.

Hosté na poslední minutu využili možnosti power play - ve které padl poslední gól dnešního utkání. Michal Vodný zavezl kotouč na okraj středního pásma a neomylnou střelou do prázdné brány zpečetil vítězství Horácké Slavie Třebíč. 4:2.

Autor reportáže: Lucie Strnadová



Martin Štrba po utkání TRE - SOK 4:2

Kamil Pokorný po utkání TRE - SOK 4:2



Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný – SK Horácká Slavia Třebíč: Dnes budu stručný. Měli jsme výborný vstup do zápasu. Nezlomil nás ani nešťastný gól v oslabení. Celé mužstvo si za tím celý zápas šlo. Nepropadali jsme panice a dali jsme důležitý třetí gól na začátku třetí třetiny. Kvalitní a bojovnou hrou jsme ten zápas zvládli. Chtěli jsme to uhrát pro domácí diváky, kteří nám hodně pomohli. Teď máme dva dny volna a budeme se chystat na zápas v Sokolově číslo tři. Uděláme vše pro to, abychom vyhráli zápas číslo tři, dál se nedíváme.

Martin Štrba – HC Baník Sokolov: Čekal jsem a čekám velice dlouhou sérii. Dneska jsme prohráli, Třebíč byla šťastnější a my jsme odsud chtěli jedno vítězství dovézt. To se nám podařilo a série se teď přesouvá do Sokolova. My uděláme všechno pro to, abychom se sem už nevrátili. Nástup domácích jsme podle včerejších rozhovorů domácích trenérů očekávali, ale nezachytili jsme to. Pořád jsme ale byli ve hře, výsledek byl o jeden gól pro domácí, pak jsme vyrovnali, ale dostali jsme gól v přesilovce. V play off rozhodují speciální formace, přesilovky. Třebíč, stejně jako včera, měla o tři nebo čtyři přesilovky víc... Nemůžeme tolik faulovat nebo nemůžeme být tolik vylučovaní nebo jak to říct jinak. Z toho se musíme poučit a v Sokolově hrát jinak.

Fotogalerie Zobrazit všechny fotografie


Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024