Menu +

Infarktový třetí zápas série pro domácí Sokolov. Horáci budou hrát proti konci sezony

Reportáže
Třetí zápas čtvrtfinálové série rozehrály bílé hvězdy skvěle. Po bezbrankové první třetině si v té druhé Třebíčští dokázali vypracovat náskok dvou branek. Trefili se Vojtěch Střoondala a Martin Šťovíček. Jenže Sokolov ještě do druhé sirény zabojoval, díky čemuž dokázali domácí srovnat krok na 2:2. Pomohla jim k tomu branka dosažená v čase 39:55. Když ve třetím dějství Baník otočil kormidlem zápasu, vypadalo to s třebíčskými akciemi bledě. Horáci se však dokázali vzchopit. Vyrovnávací branku vstřelil v 55. minutě Bittner. To ale bylo ze strany třetího celku po základní části vše. Následné prodloužení rozhodl sokolovský Stanislav Vrhel, což znamená, že Třebíč bude zítra čelit hrozbě v podobě konce sezony.
Sdílejte článek
 
, pondělí 14.3.2022
SOK SOK
4:3p0:0, 2:2, 1:1 - 1:0
TRE TRE
Statistiky
Branky a nahrávky: 31. Vracovský (Radek Jeřábek), 40. Jurčík (D. Přibyl, Kverka), 52. Tomi (Jurčík, Hašek), 72. Vrhel (Jurčík, Kadeřávek) – 23. Střondala (Poizl, Vodný), 31. Šťovíček (Ferda), 55. L. Bittner (Střondala, Poizl). Rozhodčí: Petružálek, Micka – Belko, Kokrment. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 910. Střely na branku: 40:29. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Sestavy
HC Baník Sokolov: A. Beran (31. Cichoň) – J. Novák, Kadeřávek, J. Pohl, Radek Jeřábek, Vodička, Klejna, A. Rulík – Jurčík, Vrhel, Tomi – J. Konečný, Kverka, D. Přibyl – T. Jandus, Hašek, M. Sloboda – Vracovský, T. Rohan, V. Bílek.
SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Mlčák, Hunkes, L. Forman, M. Furch, Poizl, Tureček, Popela – Šťovíček, L. Bittner, Psota – D. Sklenář, Nedvídek, Střondala – Meluzín, Vodný, Gajarský – Krliš, D. Michálek, Ferda.

Komentář k zápasu

Třetí zápas čtvrtfinálové série mezi Třebíčí a Sokolovem začal vyloučením Jana Mlčáka, který se na trestnou lavici pakoval už po třiadvaceti sekundách hry. Největší šanci během této sokolovské přesilovky měl na své holi Jaromír Kverka. Ten ale trefil pouze masku hbitě se přesunuvšího Pavla Jekela. Současně s Mlčákovým návratem na ledovou plochu narýsoval geometricky přesnou přihrávku přes celé kluziště Radim Ferda, který dobře viděl za obranou Baníku zapomenutého Davida Michálka. Třebíčská dvanáctka zvolila zakončení ve stylu – pojď sem - kam jdeš? Brankář Beran už byl defacto překonaný, avšak Michálkovi puk v poslední možné chvíli sjel z čepele a bylo po šanci. Velká škoda. V osmé minutě dostala možnost početní výhody Třebíč. Nutno říct, že tahle přesilovka se protáhla déle, než všichni čekali. Po několika vteřinách totiž zazněla píšťalka rozhodčího. Důvod? Díra v ledu. Právě kvůli ní bylo potřeba úvodní dějství téměř na dvacet minut přerušit. Hlavní roli na sebe v tomto čase vzali mistři ledaři, kteří svůj úkol před zraky téměř tisícovky překvapených diváků zvládli. A pokračovalo se dál. V defenzivně laděném tempu. Oba týmy si byly dobře vědomi důležitosti zápasu a nikdo nechtěl udělat chybu. Trochu vzruchu jsme proto viděli až v závěrečných dvou minutách úvodní periody. Měl ho na svědomí Erik Meluzín, který dvakrát pláchl sokolovské defenzivě. Ani v jednom případě však rychlonohý forvard nevyslal smrtonosný projektil, a tak si Adam Beran připsal do svých statistik úspěšné zákroky.

Druhá třetina byla na góly bohatší. Vydatně. Vše začalo vyloučením Marka Slobody ve 22. minutě. Slovenský útočník v barvách Baníku putoval za katr, odkud mohl jen provinile sledovat, jak se bílé hvězdy dostaly do vedení. Roli architekta úvodní trefy zápasu na sebe vzal Vojtěch Střondala. Ten dostal přesnou přihrávku na pravý kruh a pár vteřin rozmýšlel, co s pukem udělá. Nakonec vyšla z jeho čepele prudká pumelice, která zaskočila domácí obranu i brankáře Berana. Ten sice nastavil Střondalově ráně svou lapačku, avšak puk i přesto zaplul do sítě. Vyrovnat mohl Vítězslav Bílek. Proti jeho bombě však vytasil Pavel Jekel reflexivní zákrok betonem. Ještě veseleji bylo na třebíčské střídačce v čase 30:13. Zdánlivě nenápadnou akci vyšperkoval Radim Ferda křižnou přihrávkou na Martina Šťovíčka, který jen tak na zdařbůh prásknul do puku. Možná přitom ani sám nevěřil, že by právě tato střela mohla skončit druhým gólem. Právě to se ale stalo, neboť Šťovíčkův pokus nachytal Adama Berana na švestkách. Byl to zároveň poslední moment Beranova účinkování ve třetím čtvrtfinále. Hned poté jej v brankovišti nahradil Oldřich Cichoň. Domácí trenéři chtěli dát tímto krokem svým ovečkám nový impuls, a to se jim povedlo rychleji, než mohli vůbec čekat. Přesně čtyřiadvacet vteřin po druhém třebíčském gólu vypálil z vrcholu kruhu Tomáš Vracovský tak přesně, že kus černé pryže skončil v síti. 1:2. Vrátit náskok dvou branek mohl bílým hvězdám Lukáš Nedvídek. Člen druhé útočné formace se natlačil až před Cichoně, nicméně ten si jeho střelou poradil. O pár okamžiků později si musel Daniel Poizl připadat jak Mojžíš, před kterým se v Bibli rozestoupilo moře. Přesně tak totiž vypadala scenérie, kdy se před třebíčským bekem rozestoupila kompletně celá obrana Sokolova. Poizl se tak dostal do samostatného úniku, který se snažil zakončit kličkou do forhendu. Tomuhle záměru chybělo jediné – zvednout puk nad beton brankáře Cichoně. V závěru druhého dějství přišel trest pro Martina Šťovíčka, který se provinil krosčekem a cena za tento přestupek byla vskutku drahá. Když už to vypadalo, že si třebíčští hokejisté odnesou do kabiny náskok jedné branky, dostal se k odraženému puku na hranici brankoviště Ondřej Jurčík. A nezaváhal. Zkušený forvard Baníku byl dostatečně důrazný na to, aby kotouč dotlačil do sítě. 2:2.

Do třetího dějství vstoupil Baník i díky událostem z poslední minuty dějství druhého jako politý živou vodou. Své štěstí nejdříve vyzkoušel Kadeřávek. Sokolovský zadák svým švihem Pavla Jekela pořádně protáhl. Poté to zkusil ránou po ledě Kverka. Ani on neuspěl. Pozvednout třebíčský prapor se snažil Krliš, který se do sokolovské obrany vydal hezky na drzo. Jeho rána políbila Cichoňovu vyrážečku. Prakticky hned poté zamířil na trestnou lavici David Michálek, načež Sokolovští rozjeli v početní výhodě kolotoč, za který by se nemuseli stydět ani provozovatelé Matějské pouti. Na jeho konci stál Ondřej Jurčík. Bývalý litvínovský útočník vystřelil dobře – do horních pater brány přesouvajícího se Jekela, který tak na puk nemohl dosáhnout. K Jekelově štěstí ale Jurčíkův pokus jen zacinkal na břevno. Bylo to poslední varování. Pak už v třebíčském obraném pásmu udeřilo. Již zmíněný Ondřej Jurčík naservíroval přesný pas Vojtěchu Tomimu a produktivní křídelník věděl, jak s nabídnutou šancí naložit. Tomiho bekhendové zakončení poslalo Sokolov poprvé v zápase do vedení. Horáci však dokázali zvednout hlavu. Notně jim v tom pomohl zbytečný faul Jana Pohla. Zadák Baníku se provinil krosčekem. V následné přesilovce nahodil puk od modré čáry Daniel Poizl, načež na hranici brankoviště přesně zaparkovaný Ladislav Bittner tečoval touš mimo dosah Oldřicha Cichoně. Stavem 3:3 základní hrací doba skončila.

V prodloužení byl Sokolov aktivnější. Vše začalo šancí Daniela Přibyla. Ta ale zůstala nevyužita. Stejně jako velká příležitost, do které se dostal Tomáš Jandus, který už mohl pálit do odkryté branky. Hůl mu však na poslední chvíli zablokoval obětavý obranný zákrok Dominika Sklenáře. Jenže pak to přišlo… V čase 71:04 vzal zodpovědnost do svých rukou Stanislav Vrhel. Talentovaný mladík si s pukem na čepeli vyjel až před bránu a přesně mířenou střelou mezi betony Pavla Jekela rozhodl zápas. Druhý bod tedy míří do Sokolova. Teď je na Třebíči, aby odpověděla stejnou mincí. Jinak jí letošní sezona skončí.

Autor reportáže Pavel Mandát



Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný – SK Horácká Slavia Třebíč: Šedesát minut jsme hráli výborně, dokázali jsme jít do vedení 2:0 a za stavu 2:1 jsme měli dvě jasné gólové šance, které jsme ale neproměnili. Soupeř dokázal stav otočit ve svůj prospěch, ale my jsme velkým nasazením a bojovností zvládli ještě v základní hrací době vyrovnat. V prodloužení jsme výborně ubránili oslabení, ale pak jsme jednou propadli a soupeř dal šťastný rozhodující gól. Mrzí nás nevyužité šance, ale na druhou stranu jsme si dokázali, že můžeme uspět a situace, v jaké jsme, je pro nás velkou motivací do zítřejšího zápasu a uděláme vše pro to, abychom sérii ještě vrátili před naše výborné diváky.

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024