Menu +

TRE-KOM 9:0 – Desítka nepadla, přesto exhibice na otevřené scéně

Reportáže
T ř e b í č – Ve 23. kole utkání první hokejové ligy si třebíčští diváci po dlouhé době opravdu přišli na své. Za jejich výrazného přispění přehráli domácí hráči brněnskou Kometu rozdílem třídy a zaslouženě zvítězili ve vysokém poměru, kdy domácí gólman Luňák s přehledem udržel čisté konto. Hned dvěma brankami se blýskl David Mazanec, stoupající formu potvrdil i Robert Holý za vydatného přispění Jakuba Žišky a z Opavy se navrátivšího Michala Kaňky, který si tak bouřlivé uvítání před úvodním buly rozhodně zasloužil. Horácká Slavia je tak stále jednu příčku od magické osmičky, ovšem od Olomouce, jež dokázala bodovat v Kadani, ji dělí sedm bodů. Ani před nadstavbovou částí však ještě zdaleka nic není rozhodnuto, i přesto, že nyní čekají Třebíčské velmi těžké zápasy: na severu Čech s Chomutovem, doma s Duklou a na závěr druhé série právě s Olomoucí.
Sdílejte článek
 
23.kolo, středa 3.12.2003
TRE TRE
9:05:0, 3:0, 1:0
KOM KOM
Statistiky
Branky a nahrávky: 2.Bouz (Lála), 3. Mazanec (Černý), 9. Lála (Valko, Oliva), 18. Beroun (Valko), 20. Holý (Kaňka, Žiška), 28. Kališ (Bouz, Oliva), 30. Sobotka (Beroun, Valko), 32. Kaňka, 45. Mazanec (Žiška). Rozhodčí: Wurtherle - Matějček, Dančišin. Vyloučení: 6:6, navíc Sedláček (KOM) 5 + do konce. Využití: 4:0. Diváci: 1046.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Luňák - Černý, Mazanec, Horák, Kučný, Hrbáček, Kališ - Holý, Žiška, Kaňka - Beroun, Valko, Sobotka - Lála, Bouz, Oliva - Topol.
HC Kometa Brno: Smolka (18. Hrachovina) - Lhotský, Elsner, Kučírek, Blažek, Beran, Z.Sedláček, Strýček - Kašík, Kos, Nohel - Zounek, Zagrapan, Látal - Šperger, Valigurský, Piecha - Meixner, Luka.

Komentář k zápasu

Smolka počtvrté překonán, Beroun míří puk do prázdné branky

Domácí postavili do branky osvědčeného Filipa Luňáka, naproti se objevil Lukáš Smolka. Na toho také hned na úvod vyšlápl Bouz, který od bočního mantinelu přesně našel volného Olivu, avšak Smolka protentokrát jeho střelu vyrazil. O pár sekund později si však třebíčští útočníci role prohodili: Oliva ve středním pásmu přidržel kotouč Bouzovi, ten bez okolků projel do pásma a jeho prudké dělovky si Smolka snad ani nevšiml – 1:0. Ihned po vhazování vyhráli domácí buly, Mazanec si s pukem na červené trochu pohrál a vyslal na Smolku propagační ránu těsně nad ledem. O zlomek sekundy bouřila třebíčská aréna podruhé, neboť i před touto chytatelnou střelou gólman Komety kapituloval – 2:0. Po této nečekané sprše si Brňané vyžádali oddechový čas. To jim poněkud pomohlo, takže si už sáhli na puk a nejprve Zagrapan a po chvíli i Valigurský a Elsner vyzkoušeli Luňáka. S domácími tak poněkud srovnali krok, ale v osmé minutě už-už sahal po gólu Robert Holý v typické akci první třebíčské lajny, nicméně přihrávka Žišky se mu svezla na holi a kotouč skončil na boční síťce. Na druhé straně neuspěli v nebezpečné akci Kos se Sedláčkem, kteří připravili nájezd pro Zagrapana - Luňák vyřešil. Pádná odpověď přišla v deváté minutě na druhé straně kluziště: nejprve Oliva zabojoval za Smolkovými zády, puk vyškrábl od mantinelu Valko a krásně předložil najíždějícímu Lálovi a ten umístil do odkryté sítě - 3:0. Ve druhé polovině třetiny se Brňané přece jen dostávali k pokusům, nicméně domácí obrana byla pevná. Další gól z hokejové encyklopedie předvedl v osmnácté minutě Jiří Beroun, když se puku zmocnil ve středním pásmu Valko a vyslal třebíčského kanonýra do samostatného nájezdu. Na bravurní kličku neměl vyjetý Smolka šanci dosáhnout (4:0) a putoval na střídačku, aby uvolnil brankoviště Petru Hrachovinovi. Ač závěr třetiny, nebyl všem gólům konec. Na trestnou lavici putoval brněnský kapitán Šperger. První domácí útok se navezl do pásma a předvedl svoji další typickou prezentaci: Kaňka přidržel kotouč za bránou, Holý se postavil vedle Hrachoviny na svoji číhanou a vzápětí již zakončoval přesně předložený puk do odkryté sítě - 5:0.

Přesilovka

Ani Hrachovina neměl v oslabení šanci – Robert Holý (vlevo) právě vsítil pátý gól domácích

Do druhé části hry se tedy nastupovalo za již prakticky rozhodnutého stavu. Přesto na Luňáka dotírali Kašík se Špergerem a Kaňka musel zasahovat za cenu vyloučení. První minutu přesilovky Kometa tlačila, ale pak již domácí jen vyhazovali a hry v oslabení se zhostili dobře. V páté minutě připravil domácím horkou chvilku Valigurský, který rychle najel za bránu a předhodil dopředu Piechovi. Jeho ostrou střelu Luňák vyrazil daleko na modrou, odkud ještě vypálil nepokrytý Kučírek. V další situaci ve 26. minutě v obraném pásmu domácích došlo k hrubému zákroku ex-třebíčského Sedláčka vůči obránci Horákovi: došlo ke kontaktu, Sedláček neudržel nervy na uzdě a už téměř mimo hru zákeřně napadl Horáka zezadu minimálně třemi prudkými krosčeky do zátylku. Ten zůstal otřesen ležet na ledě, zatímco Sedláček obdržel trest pět minut a do konce. Zpočátku se Třebíčským přesilovka příliš nedařila, ale v její půli připravil na červené puk Bouz, do útočného pásma najel bleskově Oliva, mazácky přenechal o dva kroky dozadu Kališovi a ten vymetl Hrachovinovi síť za zády - 6:0. Obrana Komety již byla zjevně rozmetána, takže ještě za trvání přesilovky, o dvě minuty později, profičel podél mantinelu Valko, nahrál přímo před bránu najíždějícímu Sobotkovi a ten opět nedal Hrachovinovi šanci - 7:0 ve 30. minutě. Hned na to byl vyloučen brněnský Kos, ale více jak půlminutovou dvojnásobnou přesilovku Třebíčští nevyužili. Chuť si však spravili o chvíli později ještě za trvání přesilovky pět na čtyři: obránce Černý nahrál na červenou Holému, ten postrčil do jízdy našlápnutému Kaňkovi, který nechal brněnské obránce daleko za sebou a prudce vypálil na Hrachovinu. Ten puk neudržel a protože se nestačil zvednout z ledu, rozjetý Michal Kaňka doklepl odražený kotouč do sítě – 8:0. Domácí publikum začalo volat po "desítce", ale do druhé sirény i přes několikeré šance na obou stranách gól nepadl. Přesto diváky potěšili pěknými akcemi Žiška s Holým v jedné z dalších třebíčských přesilovek.

Přesilovka

Nová specialita domácího publika: slavnostní "ohňostroj" byl tentokrát více než oprávněný.

Třetí třetinu zahajovala Horácká Slavia v oslabení, neboť zároveň s druhou sirénou se provinil Holý. Ten také zůstal na trestné lavici celé dvě minuty. Lukovu šanci Luňák vyřešil a hned nato se ve 45. minutě na druhé straně již "trestalo": Žiška s pomocí Holého vybojoval v rohu puk, na modré jeho nahrávka našla Mazance a ten se zapsal do tabulky střelců dnes již podruhé. Měl plno prostoru, vypálil po ledě, Hrachovina sice "lízl" pravým betonem jeho střelu, ale na usměrnění puku mimo branku to nebylo – 9:0. Nabídnutou přesilovku Kometa promarnila, když se nechal vzápětí vyloučit Kučírek. Druhá polovina poslední třetiny se tak už jen povinně dohrávala. Ani přes vyložené šance, například Olivy s Kaňkou, se požadované "desítky" skandující třebíčská aréna nedočkala. Čestný úspěch hostů neproměnil ani Piecha.
Hráči Horácké Slavie si tak tímto exhibičním zápasem patřičně zvedli sebevědomí, které budou do dalších těžkých bojů bezesporu potřebovat.

-ik-





Ohlasy trenérů

Trenéři Konečný a Kolda

Michal Konečný (asistent trenéra HC Kometa Brno): "Takovýto zápas se mi hodnotí velice těžko… Týden jsme měli pauzu, a i když jsme se připravovali velice pečlivě, hráči neplnili první minuty věci, které jsme si vytkli. Tak to také samozřejmě dopadlo: Třebíč nám dala tři góly. Navíc i Smolkovi to dneska nevyšlo, přičemž v posledních zápasech nechytal špatně. My se trápíme dál v koncovce; ani dneska jsme šancí moc neměli. Ten mančaft jde dolů a myslím, že dnes je vyvrcholení naší krize. Už to musím opravdu nazvat krizí a nemá smysl se pořád vymlouvat, že máme zraněné; kdy přijde zápas a musíme sestavu celou přeházet. Dnes tu byli i čtyři noví kluci – pro ně to bylo asi také nepříjemné. Třebíč narostla, hrála v pohodě a my jsme tam byli jak učedníci. Naopak ti, na které jsme spoléhali by se nad sebou měli zamyslet – je to i v přístupu některých hráčů, kteří to zabalí, když je stav 4:0."
Ladislav Kolda (trenér SK HS Třebíč): "My jsme upozorňovali hlavně na ten začátek, protože zde s Opavou ta první třetina byla mizerná. Nyní se nám vstup do utkání podařil velice dobře a dali jsme tři rychlé góly. Od toho se to také odvíjelo: pak jsme byli na koni a soupeře jsme potom během celého zápasu přehrávali. Ukázali jsme tam pár pohledných akcí, na které byla radost se podívat. Myslím, že takový zápas zde byl už potřeba – takový klidový, aby to nebyly nervy až do konce."


Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024