Menu +

Souboj o extraligu pokračuje juniorským derby Jihlava vs. Třebíč

Mládežnický hokej
T ř e b í č - Juniory čeká další klíčový zápas na ledě vedoucího týmu jihlavské Dukly. Při posledním měření sil se v Jihlavě vedlo lépe hostující Horácké Slavii, která svého soupeře pokořila vysoko 8:2. Tímto vítězstvím se třebíčské barvy probojovaly do čela soutěže, avšak od té doby Jihlava opět získala dvoubodový náskok a jen další vítězství může juniory Horácké Slavie posunout, zásluhou lepšího skóre, na nejvyšší příčku tabulky. I tentokrát pořádá klub HS Třebíč na tento zápas zájezd, a proto i vy můžete v neděli 8.ledna v 11:30 hodin u zimního stadionu nasednout do autobusu a zajet se na toto atraktivní utkání podívat a podpořit třebíčské juniory.
Sdílejte článek
 

Předem dodejme, že nedělnímu zápasu v Jihlavě předchází ještě páteční domácí zápas třebíčských juniorů proti Prostějovu, který začíná na třebíčském zimním stadionu 6.ledna v 18:15. V neděli tedy půjde o souboj o první příčku tabulky pouze za předpokladu, že Jihlava nenavýší bodový rozdíl proti Třebíči na více, než současné dva body. Oba celky hrají doma (Třebíč - Prostějov, Jihlava - Nový Jičín) a papírově by se svými soupeři neměly mít potíže, vždyť jediné prohry, které oba týmy v domácím prostředí utrpěly, byly právě při vzájemných střetnutí, kdy Jihlava zvítězila v Třebíči a naopak Slavisté nadělovali na Dukle.

Při minulém derby důraz před bránou na jihlavské juniory platil

Po základní části, která skončila před Vánocemi, vykrystalizovala ze čtrnácti mužstev první ligy (sk.C) nejlepší osmička, která se v nadstavbě utká ve 14 kolech o další mistrovské body systémem každý s každým. Vítězný tým postupuje přímo do české extraligy juniorů. Zatím v tabulce vede Dukla Jihlava dva body před Horáckou Slavií, třetí Šumperk na ni ztrácí již bodů dvanáct.


Duel Jihlava - Třebíč podruhé

aneb podaří se juniorům Horácké Slavie zopakovat předcházející úspěch?

Dosavadní vzájemná utkání:
Třebíč - Jihlava 2:3
Jihlava - Třebíč 2:8

Články vztahující se k těmto zápasům:
Reportáž ze zápasu TRE-JIH 2:3 - 25.9.2005
Pozvánka na zápas JIH-TRE - 17.11.2005
Reportáž ze zápasu JIH-TRE 2:8 - 18.11.2005
Ohlasy po zápase JIH-TRE - 19.11.2005

Od posledního vzájemného střetnutí, ve kterém Třebíč zvítězila 8:2, uplynulo 9 kol a naproti tomu, co junioři Horácké Slavie dvakrát na hostujícím ledě těsně podlehli (ve Znojmě 1:2 a v Přerově 4:5), Dukla neprohrála ani jednou, pouze nečekaně ztratila bod s poslední Orlovou. To Jihlavu posunulo zpět do čela soutěže a přetahovaná o první a jedinou postupovou pozici do české extraligy juniorů pokračuje. Do konce sezóny zbývá odehrát ještě čtrnáct zápasů, které rozhodnou, který ze dvou aspirantů - Třebíč nebo Jihlava (kterýkoliv z ostatních osmi týmů má šanci spíše již jen teoretickou) se do nejvyšší probojuje. Pro Jihlavu by to byl návrat po roce, pro Horáckou Slavii je výzva snad ještě větší, neboť ta juniorskou soutěž ještě nikdy nehrála. Cesta k postupu je však ještě relativně dlouhá a právě utkání obou adeptů jsou kořením celé soutěže.
Odehrané a očekávané zápasy Horácké Slavie Třebíč
Odehrané a očekávané zápasy Dukly Jihlava

Marek Laš (uprostřed) byl ústřední postavou předcházejícího derby.

Složení kádrů a produktivita:

Hostující Horácká Slavia
Třebíčští již od ledna nemohou počítat s posilami z extraligy, kterými byli v několika zápasech třebíčští odchovanci Jan Bula (Zlín) a Vilém Burian (Sparta). Otázkou zůstává výpomoc dvojice Marek Laš (útok) a Pavel Bulička (obrana), kteří jsou hojně využíváni pro potřeby A-mužstva a pravděpodobně nastoupí i do derby zápasu Třebíč - Jihlava, který se odehraje v Třebíči o den dříve, tedy v sobotu 7.ledna. Zcela jistě však bude trenér Richard Adámek spoléhat na produktivitu svých osvědčených útočníků a obránců. Proberme si jejich produktivitu po odehraných 26.kolech.

Lukáš Nahodil
Nejvíce kanadských bodů posbíral Lukáš Sobotka 34, Lukáš Nahodil 33, Jan Kurial 32, Petr Burián 26, Jiří Burian 24, kteří všichni drží výborný průměr více než bod za zápas. V těsném závěsu jsou Martin Kejda 21 a Lukáš Dostál 18 bodů. Co se počtu vstřelených branek týká, tak v třebíčském dresu vládne Lukáš Sobotka za 19 přesných zásahů, v těsném sledu je Petr Burián s 18 brankami. Nejvíce přihrávek adresoval Lukáš Nahodil - 21 a Jan Kurial 20. Posilou do útoku bude po zranění ruky doléčený Tomáš Fiala. Před zraněním předváděl výborné výkony (10 zápasů - 13 bodů) a návrat do formy potvrzuje i jeho výkon na přípravném turnaji v Písku, kde třikrát skóroval. Je možné, že třebíčskou ofenzivu doplní i některý hráč z nejstaršího možného ročníku - 1985, např. Jiří Krčál, který odehrál za juniorku 14 zápasů (4G+5A). Zcela jistě by k dobru přišla i účast základního kamene třebíčského A-mužstva - Marka Laše (juniorka - 1 zápas 4 kanadské body, A-mužstvo 33 zápasů - 4G+7A), ale nejdřív musí dojít k dohodě s trenérem týmu mužů - panem Horešovským - zda jej na toto utkání uvolní. Na ledě budou jistě chybět schopnosti dravého Viléma Buriana (Sparta - 4 zápasy - 7 bodů) a technického Honzy Buly (Zlín - 4 zápasy - 6 bodů). Do zápasu by mohla naskočit i posila ze Znojma - Jan Vlašín, kterého trenérská dvojice Adámek, Burian testovala během vánočního turnaje v Písku. Upřesňující informace o složení týmu vám budeme podávat prostřednictvím webových Aktualit.

Tomáš Kaláb
Pokud budeme hodnotit produktivitu obránců, tak tu s počtem 11 kanadských bodů vedou shodně Tomáš Jedlička a Tomáš Kaláb. Se sedmi body je pak následují Lukáš Popela a kapitán Petr Raus. Petr Raus a Pavel Bulička jsou nejúspěšnějšími střelci mezi obránci Horácké Slavie, po jejich akcích se sítě soupeřovy brány rozvlnily celkem pětkrát. Čtyřikrát skóroval Tomáš Jedlička, třikrát Tomáš Mauritz. Nejvíce asistencemi se může pochlubit Tomáš Kaláb. Jeho přihrávka vedla ke gólu devětkrát. Co se týká procentuální úspěšnosti zisku bodů mezi třebíčskými obránci s ohledem na poečet odehraných utkání, potom si jednoznačně nejlépe vede Pavel Bulička, který v 11 odehraných zápasech nasbíral 9 bodů. Nad jeho startem však s ohledem na vytížení v A-mužstvu (muži - 15 zápasů, 2G+1A) stále visí otazník. Celkově získala třebíčská defenziva 54 kanadských bodů, oproti 45 jihlavským.

Pavel Míča
Koho postaví do branky trenér Richard Adámek se budeme muset nechat překvapit. Faktem ale je, že zdaleka nejvíce času v třebíčské bráně odsloužil Pavel Míča, který byl rovněž hrdinou posledního vítězství juniorů nad Duklou Jihlava. Pavel odchytal celkově 24 zápasů s úspěšnosti 91,5% a 2,25 branky/zápas. Tři odchytané zápasy a naprosto vyrovnané statistiky mají další dva brankáři Jan Zháňal a Petr Ondrůj. Jejich úspěšnost činí 87,5% a počet obdržených branek v zápase je u obou 1,33. Svoje kvality potvrdili při turnaji v Písku a jsou připravení kdykoliv znovu do brány nastoupit.

Domácí Dukla Jihlava
Nejproduktivnějším útočníkem Dukly je stále Jan Hrbatý (33 bodů) a s 15 trefami je zároveň i nejlepším střelcem týmu. Ve dvaadvaceti zápasech se trefil patnáctkrát a osmnáctkrát přihrával. Přestože v předchozích čtyřech zápasech před pauzou nehrál (operace navikulární kosti v zápěstí), přetím mu v útoku velmi dobře sekundovali Petr Vlk (10G+17A) a Jiří Man.
Postrachem třebíčské defenzivy bude zřejmě také lajna - Blanár, Dušátko, Dolana, i když v posledních dvou zápasech před vánoční přestávkou trenér Jihlavanů Petr Vlk při neúčasti Jana Dušátka (zraněné kolena) zbývající dvojici rozhodil do jiných útoků. Jan Dušátko by však do duelu měl být již k dispozici, pokud ovšem dostane od hlavního trenéra A-mužstva mužů Dukly svolení, neboť patří mezi stabilní členy jihlavského útoku. Ačkoliv v mužstvu mužů neskóroval ve 22 zápasech ani jednou, na druhé straně byl jediným hráčem, který se v minulém derby proti juniorské Třebíči dokázal prosadit, a to rovnou dvakrát.

Michal Blanár
Dalším členem tohoto elitního útoku je Michal Blanár, slovenský reprezentant hráčů do 20 let, v předchozích dvou letech zkoušel štěstí v Kanadě v juniorských soutěžích v týmu Kelowna Rockets. Je velmi vytěžovaným hráčem, protože kromě 25 odehraných zápasů za jihlavskou juniorku (10G+18A), si jej k 24 zápasům vyžádalo i hlavní A-mužstvo mužů, kde se mu podařilo jednou skórovat. Poslední složkou tohoto tria je Roman Dolana, který sice v posledních zápasech mírně slevil ze svého tempa sběru bodů, přesto 24 zápisů (9G+15A) ve stejném počtu utkání je velmi dobrý výsledek. Dle stejného pravidla, kdy od Nového roku nemohou v týmech vypomáhat hráči z vyšších soutěží mládeže nebudou moci Jihlavští využít posil z extraligového Ytongu (Obdržálek, Vrba) a Plzně (Hollý), kteří za Duklu nastoupili v několika předchozích zápasech.

Pilířem jihlavské defenzivy měla být dvojice Adam Lukačovič a Martin Rýgl. Druhého jmenovaného povolal zpět z hostování v Jihlavě mateřský Liberec a momentálně působí na střídavý start v Berouně. Zadní řady Dukly budou tedy mít k dispozici jen polovinu z této dvojice a to ještě jen s podmínkou, že Adam Lukačovič dostane povolenku od vedení mužstva Jihlavy, neboť je občas povinen službami k hlavnímu týmu mužů (13 zápasů, 1 asistence)

Adam Lukačovič
Adam Lukačovič, který je v Jihlavě na hostování ze Sparty v loňské sezóně působil v Kanadě v juniorské soutěži WHL v týmech Prince George Cougars a Prince Albert Raiders. Juniorskou Jihlavu reprezentoval v devíti zápasech a zaznamenal stejný počet bodů. Přestože odehrál jen třetinu zápasů, je veden jako nejproduktivnější jihlavský obránce a zároveň vede statistiku střelců mezi obránci, když správně zacílil šestkrát. Z obránců, kteří za Jihlavu nastupují od začátku, je nejúspěšnější Vojtěch Pekárek (1G+6A) a Stanislav Chalupa (2G+3A). K nepravidelně nasazovaným obráncům patří také, ještě vloni třebíčskou juniorku reprezentující, Jakub Mareček a Tomáš Pekárek (12 resp. 9 startů).

Filip Svoboda
Jasnou jedničkou v bráně Dukly je Filip Svoboda, který jednak odchytal nejvíce zápasů a má také nejlepší statistiky. Na druhou stranu se však stal obětí třebíčských ostrostřelců během posledního vzájemného střetnutí. Inkasoval všech osm branek a v té chvíli jeho výborně rozehrané statistiky upadly. Od té doby však znovu podává vyrovnané výkony. Lze jen spekulovat o tom, zda po předchozím nevydařeném zápase nebude v psychické nepohodě natolik, že se ho trenéři rozhodnou nahradit některým z dalších gólmanů. Šanci mají Petr Kotík, který také jednou zaskakoval v A-týmu nebo spíše jen sváteční gólman Tomáš Nikodým.

Kdo vyhraje?

Šance na vítězství jsou u obou mužstve vyrovnané. Oba týmy mají stejné podmínky a bezpochyby budou postrádat některé z posil, jejichž služeb využívaly nepravidelně při předcházejících utkáních. Všichni hráči si uvědomují co je ve hře a jen stěží lze předpokládat stejně jednoznačný zápas jako při posledním střetnutí. Domácí budou chtít napravit svou reputaci před svými fanoušky a ke standardně kvalitnímu útoku se bude chtít připojit, narozdíl od minula již, koncentrovaná obrana. Třebíčští se naproti tomu budou snažit navázat na předchozí úspěch, vsadí na precizní a důslednou defenzivu a v útoku budou svým tradičním způsobem úřadovat konstruktivní a gólově naladěné hrotové formace. Do karet by teoreticky Jihlavanům mohlo hrát i domácí prostředí, ale jak ukázal minulý duel, tak příznivci Horácké Slavie se dostavili v hojném počtu (dle nepodložených zpráv vyšším než domácí fanoušci) a svým povzbuzováním vytvořili třebíčským hráčům vynikající podporu a atmosféru.

Bude se hrát líbivý hokej

Při posledním vzájemném utkání působila po první prohrané třetině (1:4) Dukla lehce odevzdaným dojmem, ale tentokrát se začíná znovu od stavu 0:0, a proto se diváci mohou jistě těšit na dramatické utkání se spoustou podařených hokejových momentů. Pro mnohé fanoušky má tento zápas minimálně stejnou prestiž, jako kterékoliv jiné derby utkání tradičních rivalů Vysočiny. Doufáme, že takto důležité utkání nenechá třebíčské příznivce chladnými a že se vydají podpořit "své" juniory na cestě za vytouženým postupem do extraligy.

Oslava nečekaně snadného vítězství

Na utkání autobusem

Příznivci HS Třebíč pořádají na toto důležité utkání zájezd. Autobus bude před zimním stadionem v Třebíči přistaven v neděli 8.ledna od 11:30, plánovaný odjezd se očekává zhruba v 11:45 hod. Zápas v Jihlavě začíná ve 13:30, předpokládaný návrat cca v 17:00. Cena zájezdu 50 Kč. Není třeba se přihlašovat.

Podobné články

Mládežnický hokej

Sezona mládeže: Junioři po boji neprorazili, dorost obstál

29.03.2024
Mládežnický hokej

Juniory čeká závěrečný dvojzápas nadstavby. Proti Opavě a Studénce

15.03.2024
Mládežnický hokej

Nadstavba vrcholí! Juniory čekají klíčové zápasy s Warriors a Zlínem

08.03.2024