Menu +

Bílé hvězdy skončí díky získanému skalpu Sokolova nejhůře třetí

Reportáže
T ř e b í č - Bílé hvězdy byly v zápase velmi střelecky aktivní a brankář Sokolova musel čelit bezmála čtyřiceti střelám. Skóre otevřel už v páté minutě mladý talent Erik Meluzín, který dostal ideální pas od Michala Vodného, pláchl obraně Baníku a prudkou ranou poslal svůj tým do vedení. O pár minut později vyhrál souboj o kotouč Vojtěch Tomi, který vzápětí srovnal krok ve skóre. O jedinou branku prostřední části základní hrací doby se postaral Kryštof Lang, který usměrnil do sítě ránu Jiřího Hunkese. Baník se však znovu dotáhl. Svůj čich na góly ukázal konstruktivní obránce Jan Pohl, který tvrdou ranou upravil na 2:2. Poslední slovo měla ale střelecky aktivnější Třebíč. Bravurně provedeným nájezdem se v prodloužení blýskl Daniel Poizl, jenž elegantně zakončil mezi betony a přisoudil svému týmu bod navíc. Bílé hvězdy mají po dnešním klání jistotou, že v tabulce Chance ligy skončí nejhůře třetí.
Sdílejte článek
 
50.kolo, pondělí 28.2.2022
TRE TRE
3:2p1:1, 1:0, 0:1 - 1:0
SOK SOK
Statistiky
Branky a nahrávky: 5. Meluzín (Vodný, Střondala), 23. Lang (Hunkes, M. Zabloudil), 61. Poizl – 10. Tomi (Jurčík, Vrhel), 46. J. Pohl (Tomi, Jurčík). Rozhodčí: Zubzanda, Čáp – Zídek, Hnát. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 854. Střely na branku: 37:19. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Sestavy
SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Hunkes, Mlčák, M. Furch, L. Forman, Tureček, Poizl, Zukal – Psota, L. Bittner, Havlát – Střondala, Vodný, Meluzín – Gajarský, Nedvídek, D. Sklenář – Lang, D. Michálek, M. Zabloudil.
HC Baník Sokolov: A. Beran – Radek Jeřábek, J. Pohl, Kadeřávek, J. Novák, Klejna, Vodička, Seemann – D. Přibyl, Kverka, Vracovský – Tomi, Vrhel, Jurčík – M. Sloboda, Hašek, T. Jandus – A. Rulík, T. Rohan, V. Bílek.

Komentář k zápasu

Utkání začalo ze strany domácích hezky zhurta. Třebíčští se vrhli na letku ze Sokolova a od první minuty se tlačili do útoku. Furchovo nahození od modré vykryl Beran vyrážečkou. V další šanci třebíčských puk nezbedně poskakoval v brankovišti hostí. Havlátova dorážka však narazila na připravený beton.

Tlak se třebíčským přecijen vyplatil a na první gól jsme nemuseli dlouho čekat. V čase 4:07 se kotouče ve středním pásmu ujal rozjetý Erik Meluzín. Ten se ocitl před Beranem dočista sám a prudkou ranou neomylně vymetl růžek sokolovské brány. 1:0.

Domácí radost ovšem netrvala dlouho. Sokolovští zaveleli k útoku, v šesté minutě zápasu si střeleckou pozici vypracoval Hašek. Svou jedovkou na Pavla Jekela nevyzrál. Pod sokolovským tlakem však měla domácí obrana co dělat a situace před třebíčskou bránou smrděla vyrovnáním. A taky že jo. Obránci nedokázali kotouč včas odklidit, čehož v čase 9:12 využil Vojtěch Tomi, který ho prudkou nechytatelnou backhandovkou zametl za Jekelova záda. A bylo vymalováno. Totiž, vyrovnáno. 1:1.

Oba týmy pak zaujaly opatrný postoj a začaly se navzájem více hlídat. Hlavním bojištěm se stalo střední pásmo, ze kterého sem tam vylétla útočná jiskra. Do šance se dostal Robert Havlát, kotouč ale přeskočil bránu hostí.

Následně si parádní akci vybudovali Tureček s Meluzínem. Obránce zavezl kotouč do pásma, přesnou přihrávkou od pravého mantinelu našel hokejku Meluzína. Sokolovský obránce si však nebezpečného snajpra hlídal jako ostříž a jeho střelu na poslední chvíli zablokoval holí.

V 18. minutě zápasu pak došlo i na první přesilovku pro domácí, kterou zařídil Jan Pohl hákováním. Na stavu utkání to ale nic nezměnilo. A to ani po jedovaté střele Vojty Střondaly, který zkoušel Berana propálit z ostrého úhlu, neúspěšně.

I druhé dějství začalo gólovou radostí na domácí straně. Kryštof Lang šikovně zacláněl Adamu Beranovi ve výhledu, počkal si před jeho svatyní na střelu od spoluhráčů, načež jí svou hokejkou ukázal ten správný směr. V čase 22:28 tak KHNP aréna znovu zajásala a Horáci se ocitli ve vedení. 2:1.

Sokolovští se snažili na Horáky dotáhnout, ve 26. minutě se před Jekelem objevil Jan Pohl s kotoučem na hokejce. Strážce třebíčské svatyně ale vyrovnání nepřipustil a Pohlovu střelu vyrazil betonem do bezpečné vzdálenosti.

Na druhé straně pak došlo ke dvěma obrovským chybám a jedné šanci, která "se snad ani nedá nedat". Sokolovský golman trestuhodně opustil svůj flek a na Matěje Zabloudila, který se dostal k puku, najednou zívala dočista prázdná brána. Třebíčský střelec však patrně zabloudil a jeho rána nakonec prošla těsně vedle nestřežené svatyně hostí. Veliká šance a veliká škoda pro domácí.

Ve 30. minutě se do útočného pásma s kotoučem na holi propracoval Nedvídek, jeho střela se však sklouzla po betonu pozorného golamana. I na straně hostí zajiskřilo nadějí na vyrovnání, když se před Jekelem vynořil střelec prvního gólu hostí, Vojtěch Tomi. Ten měl nabito, ovšem Pavel Jekel v třebíčské bráně ucpal všechny skulinky a vedení Horáků udržel.

Ve 35. minutě se oprátka v podobě oslabení stáhla kolem domácí bandy, která se vlastní chybou ve střídání poslala do čtyřech. Sokolovským se přesilová hra příliš nedařila. Vlastní nepřesností se vyhnali z pásma a další přístup do něj jim Horáci značně komplikovali obětavou obranou. V 36. minutě od modré přecijen nepříjemně zahrozil Jan Pohl, jeho dělovka však stav utkání nezměnila.

Třebíčští se dál drželi v tlaku i po skončení přesilové hry. Ve 38. minutě zkoušel pozornost Berana Poizl, který prudce pálil od modré. Sokolovské tentokrát zachránila tyč, která zastavila nepříjemnou domácí šanci. O minutu později pokoušel štěstí i Nedvídek, který se znovu dostal až před Berana, ale ani z tohohle mráčku nekáplo.

Na konci druhé třetiny se zdálo, že sokolovští mají třebíčského tlaku už plné zuby. Závěr třetiny se díky tomu proměnil v drama. Po tvrdém ataku na třebíčského kapitána Bittnera, který zůstal ležet u mantinelu a jen ztěžka se sbíral z ledu, přišel vzápětí další. Tentokrát letěl tvrdě na mantinel, za vydatné pomoci soupeře, i Dominik Sklenář. Tomu z tohoto faulu zůstala památka v podobě krvavého šrámu na obočí. O pár metrů dál, v tom samém střídání, se poroučel k ledu Adam Gajarský, díky soupeřově záludně nastavené hokejce. Rozhodčí se však patrně rozhodli - ke značné nelibosti všech přihlížejících - že si nebudou kazit poslední vteřiny druhé třetiny vyloučením. A tak raději odvrátili pohled od řádění hostí a neviděli - ani nepískali - nic.

Do závěrečné třetiny vstupovali domácí s jednogólovým náskokem. Ten však hned z kraje ohrozila přesilovka hostí. Na trestnou putoval Michal Vodný za údajné podrážení.

Tentokrát se sokolovští dokázali zkoncentrovat a udržet se na puku i v pásmu. Horácká obrana měla co dělat, ale vyrovnání nakonec zabránit nedokázala. Jan Pohl dostal přihrávku kus nad modrou a nekompromisně vyslal kotouč na vyrovnávací misi - úspěšně. Jeho dělovka propálila klubko bránících hráčů jako nic a přistála až v síti za Jekelem.

Následnou přesilovku si opět zahráli domácí, a to díky vyloučení Jeřábka za držení. Sokolovským se poměrně dařilo vyhazovat puk ze svého pásma, ale domácí přesilovka přecijen nebyla marná. Obrovskou šanci pro svůj tým připravil Střondala, který v 48. minutě vyslal nahození na bránu - a strhla se mela. Puk poskakoval v brankovišti, diváci šíleli, hráči doráželi a Beran jako by chvílemi ani nevěděl, kde ta malá gumová záludnost je. Hokejková ťukaná v brankovišti ovoce domácímu týmu nakonec nepřinesla.

Zatímco se třebíčští snažili vstřelit branku, která by jim zajistila tříbodové vítězství, sokolovští se ze všech sil snažili jim to nedovolit. I na straně hostí bylo k vidění obětavé bránění vlastním tělem. V 50. minutě si ukázkovou střeleckou pozici vydobyl domácí bek David Tureček. Jeho rána měla velký potenciál zvýšit skóre a urvat celý zápas na domácí stranu. Nakonec však trefil jen Vojtěcha Tomiho, který mu do střely padnul a raději se nechal zasáhnout sám, než aby dovolil domácí navýšení. I mezi domácími příznivci z několika úst uznale zašumnělo. Sokolovští bránili "až zbytečně dobře".

I poslední přesilová hra dnešního zápasu patřila domácím. V 53. minutě zamířil na trestnou lavici za krosček Petr Vodička. Poslední salva střel z horáckých hokejek. Sokolovský Beran se musel ve své bráně pořádně zapotit. Nakonec však udržel svůj oslabený tým v remíze, nepřekonal ho dokonce ani Matěj Psota, který pálil z mezikruží. Beranův beton byl přesně tam, kde měl.

Nakonec zneškodnil i nebezpečné nahození od modré, které ještě tečoval Střondala před bránou. Základní hrací doba tedy skončila nerozhodně, ale radost na straně hostí vypadala vskutku nefalšovaně - až tříbodově.

Prodloužení pak nabralo rychlý spád. Nejprve to vypadalo, že si jako první troufnou hosté. Po jejich zaváhání se však vytáhl třebíčský zadák Daniel Poizl. Ten vzal vše na sebe - sebral kotouč ve středním pásmu, zapnul trysky, a než se sokolovští nadáli, ocitl se sám před Beranem. Parádním blafákem pak golmana hostí přelstil a urval pro Horáckou Slavii i bonusový bod, k obrovské radosti domácích příznivců.

Autor reportáže: Lucie Strnadová



V. Šik a J. Barvíř po utkání TRE - SOK 3:2pp



Ohlasy trenérů

Jaroslav Barvíř – SK Horácká Slavia Třebíč: Věděli jsme, že soupeř má velkou kvalitu v útočné fázi. Věděli jsme, že budou hrát aktivně, že nebudou příliš bránit, což se potvrdilo. Chtěli jsme chodit jednoduše z obranného pásma, hrát na brejky, což se nám v prvních deseti minutách dařilo a šli jsme po jedné takové situaci do vedení. Pak se náš přechod do útoku zpomalil a Sokolov si ve druhé polovině první třetiny vytvořil tlak a vyrovnal. Do druhé třetiny jsme šli s tím, že tohle musíme zlepšit a hrát tak, jako v úvodu zápasu. To se nám dařilo jen chvilkami. Byla tam i pasáž nahoru – dolů, což jsme nechtěli. Zase jsme odskočili do jednobrankového vedení, ale soupeř vyrovnal z přesilové hry, kterou se nám nepodařilo ubránit. Mohli jsme si vzít vedení zpět v přesilovce, kterou jsme dostali, a nemyslím si, že bychom je dnes sehráli špatně. Chybělo nám trošku štěstí, nějaký lepší odraz puku. Přesilovky už mají nějaké parametry a věřím, že to do play – off doladíme tak, abychom si jimi pomáhali, protože to bude jeden z rozhodujících faktorů. Výsledek 2:2 po šedesáti minutách je podle hry asi zasloužený. Jsme rádi za druhý bod z prodloužení, který nám zaručil minimálně třetí místo v konečné tabulce základní části. Hrou se chystáme i na další boje, takže se na nic neohlížíme. Do Prostějova určitě nepojedeme s tím, že to chceme jen nějak odehrát. Chceme se dobře naladit na těch deset dní před startem play – off, ať se nám dobře pracuje. Momentálně to opravdu vypadá na to, že naším soupeřem ve čtvrtfinále bude Sokolov. Já jsem ale zastáncem toho, že vybírat si soupeře může být zrádné. Věřím, že máme kvalitu, máme systém a tým, který může jít dál. Každopádně se na vrchol ligy dobře nachystáme a budeme chtít přejít první kolo vyřazovacích bojů. Věřím, že na play – off přijde i hodně diváků, bude to taková odměna pro nás všechny i pro ně, že jsme postoupili do čtvrtfinále. Všichni se na to těšíme a věříme, že nám diváci vytvoří skvělou atmosféru a budou naším šestým hráčem.

Vojtěch Šik – HC Baník Sokolov: Jsme velmi rádi za ten jeden bod. Na Třebíč jsme se připravovali, věděli jsme, že to je organizovaný mančaft, který hraje dobře střední pásmo, dobře hraje i v obranném pásmu. Chtěli jsme být od začátku trpěliví, být nad hrou a získávat kotouče. Sice se nám to moc nepovedlo, prohrávali jsme, ale pořád jsme věřili, že ten bod, který jsme potřebovali, uhrajeme. Máme totiž dobré vzájemné zápasy s týmy pod námi a ziskem jednoho bodu jsme soupeřům odskočili, nikdo z nich už nás nemůže přeskočit, takže jsme v šestce, což byl náš cíl. Minule jsme tady dostali gól v poslední minutě, s Třebíčí jsme letos vždy prohráli o jeden gól. Věděli jsme, že to i dnes bude těžký zápas, dávali jsme si špatné přihrávky, ve druhé třetině jsme nehráli dobře... Pomohli jsme si ve třetí třetině přesilovkou a jsme strašně rádi, že jsme ten jeden bod urvali. Čtvrtfinále by nám mělo podle dnešních výsledků vyjít právě na Třebíč, takže se sem vrátíme a věřím, že už to bude výhra.

Podobné články

Reportáže

Junioři rozstříleli Studénku, k desítce chyběl jediný gól

17.03.2024
Reportáže

Páté čtvrtfinále Horácké Slavii nevyšlo a končí jí sezóna

16.03.2024
Reportáže

V Opavě junioři jasně vyhráli, skóre mohlo být i vyšší

16.03.2024